Voor sekstherapie ga je op consultatie bij een seksuoloog. Deze helpt je bij diverse seksuele problemen. 

Sekstherapie: voor wie?

Iedereen met een seksueel probleem kan bij een seksuoloog terecht. De meest besproken problemen zijn seksproblemen zoals: 

Daarnaast zijn er tal van andere seksuele problemen waarbij een seksuoloog hulp kan bieden, waaronder: 

Hoe verloopt sekstherapie?

Sekstherapie verloopt grotendeels hetzelfde als gewone therapie.  

In gesprekken ga je op zoek naar de oorzaak van een probleem.  Vervolgens zoekt de seksuoloog samen met jou de beste aanpak. De gesprekken kunnen individueel of samen met je partner.  

De gesprekstherapie wordt vaak gecombineerd met opdrachten, die je alleen of samen met je partner thuis uitvoert. Deze thuisopdrachten worden in een volgend gesprek uitvoerig besproken.  

Aantal sessies bij de seksuoloog 

Hoeveel gesprekken er nodig zijn hangt af van de ernst van het probleem.

In de meeste gevallen volstaat een korte begeleiding. Dat kan gaan van één enkel gesprek tot een 10-tal sessies. Bij sommige problemen (zoals pijn bij het vrijen) kan een medisch onderzoek nodig zijn. 

Wacht niet te lang met je probleem

Misschien vind je het moeilijk om contact op te nemen met een seksuoloog. Soms wacht je dan zo lang dat je zorgen alleen maar groter worden.  

Als je ontdekt dat je je zorgen maakt over seksualiteit, dan kan een gesprek met een seksuoloog helpen.  

Waar vind ik een seksuoloog?

Je kan in eerste instantie terecht bij je huisarts. Een huisarts kan eerst uitsluiten of je probleem een lichamelijke oorzaak heeft. Indien nodig, verwijst je arts je dan naar een medisch specialist (een gynaecoloog of androloog). Je huisarts kan je ook meteen naar een seksuoloog doorverwijzen.

Je kan zelf een seksuoloog vinden bij de Vlaamse Vereniging voor Seksuologie (VVS)

Let op: de titel 'seksuoloog' is niet beschermd. Om zeker te zijn dat je met een professional werkt, controleer je best of je seksuoloog lid is van de Vlaamse Vereniging voor Seksuologie