Heb je problemen om je seksueel gedrag te beheersen, blijf er dan niet alleen mee zitten. Werk aan jezelf of zet de stap naar hulpverlening.
Snel naar:
Herken de situaties en triggers waardoor het fout gaat en voorkom dat je seksuele drang je leven gaat overheersen. Leer je seksualiteit beheersen en doe indien nodig een beroep op hulpverleners of gespecialiseerde diensten die je hierbij kunnen helpen.
Omgaan met grenzen is subtiel
We gaan ervan uit dat mensen die seks hebben dat ook allebei willen. Zodra één of beiden seks willen, vindt een wederzijds aftasten of subtiel machtsspel plaats.
Wat wil je geven en wat wil je krijgen? In welke mate mag je aandringen? Het is een delicaat omgaan met elkaars grenzen. Daarom wordt er vaak over de grens gegaan, terwijl dat misschien niet de bedoeling was.
Soms besef je niet, of te laat, dat je over iemands grens gaat. Bijvoorbeeld als je al flirtend iemand tot kussen dwingt. Of als je maar blijft aandringen op seks al geeft de ander aan daar geen zin in te hebben.
Waardoor ga je over iemands grens?
Willen we respectvol met elkaar omgaan en niet over elkaars grenzen gaan? Als je weet wat er meespeelt bij grensoverschrijdend gedrag, kun je vermijden dat het gebeurt. De belangrijkste redenen waarom het soms misgaat zijn:
- jaloezie: je hebt het gevoel dat je partner je niet genoeg aandacht geeft, dus dwing je het af.
- woede niet kunnen beheersen: de ander heeft je geraakt of gekwetst, en daarom neem je wraak.
- gebrekkige communicatie: duidelijk aangeven wat je wilt en wat je niet wilt is nog altijd de beste manier om negatieve verrassingen te vermijden.
- onduidelijk onderhandelen: checken of je de ander goed begrijpt, de signalen juist interpreteert en de bedoelingen van jullie beiden duidelijk zijn, maakt deel uit van het verleiden.
- negatieve stress: als seks alleen dient om je eigen negatieve gevoelens van je af te zetten, is de kans klein dat de ander daarvan geniet.
- Genderstereotiep denken: als je denkt dat mannen de baas zijn over vrouwen of dat mannen altijd zin hebben in seks is de kans groter dat je grensoverschrijdend gedrag zal plegen.
- te veel zin: zin komt soms gaandeweg, maar dat betekent niet dat je de ander mag forceren omdat jij zin hebt in seks.
- frustratie: je kunt niet altijd je zin krijgen, daar moet je mee leren omgaan.
- alcohol: alcohol maakt losser, maar zorgt er ook voor dat de grenzen niet meer zo duidelijk zijn. Seks onder invloed houdt risico's in.
- onhandigheid: niemand is even perfect of handig als in de film. Onhandigheid proberen te verbergen achter ruwheid is geen goed idee.
Welk seksueel gedrag is grensoverschrijdend?
Seksueel grensoverschrijdend gedrag vertoont niet de kenmerken van gezond seksueel gedrag.
Je gaat duidelijk over de grens als je iemand dwingt tot seksuele handelingen, als je als volwassene seks hebt met een kind, als je je naakt toont in het openbaar, ...
Wanneer moet je hulp zoeken voor problematisch seksueel grensoverschrijdend gedrag?
- Als je beseft dat je seksueel over de grens van anderen gaat en niet uit jezelf kunt stoppen.
- Wanneer je op een dwangmatige manier met grensoverschrijdende seksuele fantasieën bezig bent.
- Als je aanvoelt dat er gevaar dreigt dat je iemand schade kan toebrengen of met het gerecht in aanraking zal komen.
Overhaal jezelf om tijdig de stap naar hulpverlening te zetten. Wacht niet tot je gedrag verstrekkende gevolgen heeft.
Op de website van I.T.E.R., het centrum voor daderhulp, vind je heel wat informatie over problematisch seksueel gedrag en de hulp die je daarbij kan krijgen.
Waar kun je terecht voor hulp?
- 1712. Deze hulplijn luistert anoniem naar je en kan je doorverwijzen.
- CAW en CGG. Er bestaan gespecialiseerde centra met veel ervaring waar je op vrijwillige basis met je probleem terecht kunt. Ze begeleiden ook plegers die met het gerecht in aanraking kwamen.
- Universitair Forensisch Centrum. In de sociale kaart vind je gegevens van alle ambulante en residentiële voorzieningen die hulpverlening bieden aan volwassen seksuele delinquenten in Vlaanderen.
- Seksuoloog. Je kan ook terecht bij een seksuoloog met ervaring op het vlak van seksueel grensoverschrijdend gedrag.
Waaruit bestaat de begeleiding en hulp?
Tijdens de begeleiding leer je met je gedrag en seksuele gevoelens om te gaan zonder dat dat negatieve gevolgen heeft voor iemand anders of jezelf.
De beslissing om therapeutische hulp te zoeken is alvast een eerste (en erg belangrijke) stap. Je motivatie om aan je gedrag te werken, is heel belangrijk. De therapeut zal je respectvol benaderen en een strikt onderscheid maken tussen jouw persoon en je fantasieën en gedrag.
Waar kun je terecht voor een gesprek over pedofiele gevoelens?
Het is mogelijk dat je seksuele fantasieën hebt over kinderen die veel jonger zijn dan jezelf. Pedofiele gevoelens kies je niet. Wat je daarmee doet wel.
Het grootste deel van de mensen met pedofiele gevoelens wil nooit seksueel misbruik plegen. Personen die met deze gevoelens worstelen maar die niet tot daden willen overgaan raken echter vaak geïsoleerd of verward. Ze hebben het gevoel nergens terecht te kunnen met hun probleem.
Het is belangrijk dat je hulp zoekt zodat je zeker niet overgaat tot het stellen van seksuele handelingen met kinderen. Contacteer Stop it Now!
Deze hulpdienst zal naar je luisteren zonder dat je jouw identiteit moet blootgeven. Het is gratis, anoniem en vertrouwelijk.
Stop it Now! kan, indien gewenst, je ook doorverwijzen naar verdere hulpverlening.