Een seksuele fantasie is iets dat je je inbeeldt en dat je opwindend vindt. Maar een fantasie wil je niet noodzakelijk ook in het echt doen.

Wat zijn vaak voorkomende fantasieën?

Opwinding ontstaat niet alleen door wat je lichamelijk voelt, maar ook door wat je denkt. Als je je inbeeldt dat je iemand kust, kan je lichaam op dezelfde manier reageren als wanneer je in het echt iemand kust. 
Voorbeelden van vaak voorkomende seksuele fantasieën zijn: 

 • Fantasieën over nieuwe aanrakingen,
 • Een triootje of groepsseks,
 • Seks in het openbaar,
 • Seks met een onbekende, 
 • Bekeken worden tijdens seks (voyeurisme),
 • Gedomineerd worden tijdens seks,
 • Romantische fantasieën.

Fantasie is niet realiteit

Je fantaseert niet alleen over dingen die je ook in het echte leven zou willen. Soms is het opwindend om te fantaseren over iets dat je niet echt wil beleven.
Het fijne is dat je in een fantasie alles onder controle hebt. Jij bepaalt. Fantasieën zijn vaak opwindend net omdat ze fantasie zijn. Als je ze in het echt zou doen, zouden ze soms toch niet zo geweldig zijn.

Het kan zijn dat je schrikt van sommige van je fantasieën. Bijvoorbeeld: Je bedenkt hoe het zou zijn om verkracht te worden door één bepaalde persoon. Je raakt hiervan opgewonden. Nochtans is er niets mis met deze fantasie. Het betekent niet dat je dat ook echt wil.  

Ook kan je een fantasie hebben over seks met iemand van het geslacht waar je normaal niet op valt. Bijvoorbeeld: Je bent hetero bent en fantaseert over seks met iemand van jouw geslacht. Dat betekent dat niet noodzakelijk dat je homo, lesbisch of biseksueel bent.  

Het gaat om de ervaring die jij maakt in je fantasie en die je een bepaald gevoel geeft. Dit ligt heel anders dan de ervaring ervan in de realiteit. Je hoeft je dus niet te schamen voor je fantasieën. 

Vertel ik mijn fantasie aan mijn partner?

Fantasieën kan je delen met je (seks)partner. Maar het hoeft niet. Je beslist zelf over wat je doet met jouw fantasie.  
Je kan er voor kiezen om je fantasie enkel in je hoofd te laten bestaan. Als je deze vertelt aan je (seks)partner, weet je immers niet hoe deze erop zal reageren. Het kan zijn dat deze jouw fantasie niet begrijpt
Het kan heel fijn zijn je fantasie te beleven in het echte leven. Maar het kan even goed tegenvallen. Daarom beslissen mensen soms om hun fantasieën niet in het echt te proberen.

Als je over je fantasie praat met je (seks)partner, kan dat fijn zijn:

 • Praten over je fantasie is op zich opwindend.
 • De ander leert jou dan seksueel beter kennen. 
 • Het delen van fantasieën vergroot de spanning, intimiteit en samenhorigheid in een relatie. 
 • Je zou het fijn vinden om je fantasieën na te spelen met je (seks)partner. Door erover te praten krijg je misschien de kans. Je kan dit doen als je (seks)partner positief reageert op jouw fantasie én deze graag zou uitproberen. Als de ander dit absoluut niet ziet zitten, dan is dat zo. Dring dan ook niet aan.