Een seksuele fantasie is iets dat je je inbeeldt omdat je het opwindend vindt. Maar een fantasie wil je niet noodzakelijk in de praktijk brengen. 

Wat zijn vaak voorkomende fantasieën?

Opwinding ontstaat niet alleen door wat je lichamelijk voelt, maar ook door wat je denkt. Als je je inbeeldt dat je iemand kust, kan dat dezelfde lichamelijke reactie teweegbrengen als wanneer dit in het echt gebeurt. 

Vaak voorkomende seksuele fantasieën zijn: 

  • een triootje of groepseks
  • seks in het openbaar
  • seks met een onbekende 
  • bekeken worden tijdens seks (voyeurisme)
  • gedomineerd worden tijdens seks
  • romantische fantasieën

Fantasie is niet realiteit

Het lijkt logisch dat je enkel fantaseert over dingen die je ook in het echte leven zou willen. Maar zo simpel is het niet. Soms kan het opwindend zijn om te fantaseren over iets dat je niet wil beleven. 

Het fijne is dat je in een fantasie alles onder controle hebt. Je hoeft je dus niet te schamen voor je fantasieën. Ze zijn vaak opwindend net omdat ze fantasie zijn. Wanneer je ze uitvoert, blijken ze soms toch niet zo geweldig te zijn. 

Het kan zijn dat je schrikt van sommige van je fantasieën. Je bedenkt hoe het zou zijn om verkracht te worden door een specifieke persoon en je raakt hiervan opgewonden. Daar is niets mis mee en het betekent niet dat je dat ook in werkelijkheid wil

Ook kan je een fantasie hebben over seks met iemand van een sekse waar je normaal niet op valt. Als je hetero bent en fantaseert van iemand van hetzelfde geslacht, betekent dat niet noodzakelijk dat je homo, lesbisch of biseksueel bent.  

Vertel ik mijn fantasie aan mijn partner?

Fantasieën kan je delen met je partner, maar het hoeft niet. Je beslist zelf wat je doet met jouw fantasie.  

Je kan er voor kiezen om je fantasie enkel in je hoofd te laten bestaan. Als je deze deelt met je partner, weet je niet hoe deze erop zal reageren. Je neemt een risico, en het kan zijn dat deze jouw fantasie niet begrijpt. 

Beleef je een fantasie in het echte leven, dan kan die bovendien tegenvallen. Om die redenen beslissen mensen soms om hun fantasieën voor zichzelf te houden. 

Redenen om wél over je fantasie te praten: 

  • praten over je fantasie is op zich opwindend 
  • de ander leert jou seksueel beter kennen door te weten waarover jij fantaseert 
  • fantasieën delen verhoogt de spanning, intimiteit en samenhorigheid in een relatie 
  • je krijgt misschien de kans je fantasieën na te spelen met je partner 

 
Als je partner positief reageert op jouw fantasie, is het een mogelijkheid om deze ook in het echt uit te proberen. Ziet de ander je fantasie absoluut niet zitten, dan is dat zo. Dring dan ook niet aan.