Als persoon met een lichamelijke of verstandelijke handicap heb je dezelfde seksuele rechten als iedereen, waaronder: 

  • het recht om je seksualiteit te ontdekken;
  • het recht om seksuele relaties aan te gaan;
  • het recht op ouderschap;
  • het recht op anticonceptie;
  • het recht op bescherming tegen seksueel misbruik;
  • het recht op privacy.

Net als iedereen heb je dus recht op verschillende aspecten van seksualiteit en het recht op privacy om je seksualiteit te beleven. Maar als je in een zorgvoorziening woont, kan privacy soms een uitdaging zijn. Praat hierover met je begeleider en bespreek je noden. 

Grenzen bewaken

Als het gaat over seksualiteit, is het stellen en respecteren van grenzen erg belangrijk. Jouw recht om seksuele relaties aan te gaan mag je nooit afdwingen of opleggen aan een ander. Dat is bij wet verboden. Iedereen heeft het recht om niet op iemands avances in te gaan.

Je mag ook niet zomaar iets bij een ander doen. Toestemming vragen en geven is altijd nodig. Heb je moeite met grenzen in te schatten, heb je hier verdere vragen over of vind je nog wat dingen onduidelijk, bespreek dit dan met een begeleider of zorgverstrekker. 

Recht op sekszorg

Mensen met een beperking kunnen ook een beroep doen op seksuele dienstverlening om hun seksuele noden in te vullen. Hiervoor bestaan speciale organisaties zoals Aditi vzw, die op basis van je persoonlijke wensen en behoeften je helpen bij het (her)beleven van je seksualiteit. Zo kan je ook als je geen sekspartner hebt ondersteuning krijgen in je zoektocht naar seks en verwenzorg. Voor meer informatie over seksuele dienstverlening kan je terecht bij Aditi