Spontane erecties zijn een niet gecontroleerde reactie van je lichaam op een prikkel. Je ziet bv. een blote borst of een mooi lichaam. Het kan ook zijn door iets wat zich in je hoofd afspeelt.

Erectie zonder aanleiding

Waar en wanneer je een stijve krijgt, heb je niet altijd onder controle. Als je een erectie krijgt zonder dat deze veroorzaakt wordt door een seksuele prikkeling, aanraking of opwinding, is dit een spontane erectie. Spontane erecties komen bij de meeste mannen voor en zijn volkomen normaal.

Erectie zonder seksuele prikkel

Je kan een stijve krijgen zonder dat deze door een directe erotische prikkel getriggerd wordt. Vaak heeft het te maken met een onbewuste stimulans: verbeelding, fantasie. Soms is er een aanraking, soms is er geen directe aanleiding.

Het is vooral vervelend als anderen het kunnen zien: 

 • in het zwembad
 • de sauna
 • de kleedkamer
 • onder de douche

of als je in een situatie bent die op zich niet seksueel bedoeld is:

 • bij de dokter 
 • bij een massage
 • bij een vriend of vriendin

Erectie bij huisarts of uroloog

De medische context is niet seksueel getint, maar er vinden wel vaak aanrakingen plaats. Ook door de aanraking van een andere plek op je lichaam kan gemakkelijk een erectie worden uitgelokt. Schaam je niet; dit komt vaak voor. Een arts heeft dit dus waarschijnlijk nog al gezien. 

Ongewilde erectie in zwembad of sauna

Spontane erecties komen plots opzetten: vervelend, maar er is weinig aan te doen. Vermits in een zwembad of sauna mensen naakt of in badkleding rondlopen kan het wel gebeuren dat je een erectie voelt opkomen. Als je een ongewilde erectie hebt en je ervaart dit als vervelend of schaamtelijk, kan je best niet teveel fixeren op de erectie zelf.

 • Je kan je op iets anders concentreren waardoor de erectie (sneller) verdwijnt. 
 • Je kan natuurlijk ook je handdoek over je erectie leggen zodat het minder opvalt.

Spontane erectie: oorzaak

Spontane erecties hebben te maken met de grote hoeveelheid hormonen in je lichaam. Zeker als je jong bent zijn er zoveel hormonen in je lichaam waardoor je erecties kan krijgen op ongepaste momenten. Naarmate je ouder wordt zal je ook minder last hebben van spontane erecties.

Ochtenderectie

Ook een voorbeeld daarvan zijn ochtenderecties, die wijzen op een goed functionerend zwellend vermogen van de penis. Bij het ontwaken hebben veel mannen een ochtenderectie. Deze erectie heeft niets met seksuele gedachtes of dromen te maken.

De ochtenderectie is een overblijvende erectie vanuit de laatste zogenaamde REM-slaapfase. Deze treedt vaak op wanneer je vanzelf ontwaakt (en niet wanneer je door iemand wordt gewekt).

Erecties tijdens de nacht

Spontane erecties treden op door de ontspannen toestand van je lichaam, dus ook wanneer je slaapt. Tijdens de slaap is de penis van een gezonde man zonder seksuele stimulatie in een toestand van spontane erectie gedurende 3 tot 5 fasen van 30 tot 60 minuten. In totaal kan die zelfs 40% van de nacht innemen.

Het nagaan van de kwaliteit van de nachtelijke erectie is een goede methode om een mogelijke erectiestoornis te onderzoeken.

Nachterecties testen: postzegeltest

Je kan makkelijk zelf testen of je tijdens je nachtrust ook spontane erecties hebt gehad. Heb je geen ochtenderectie en twijfel je erover of je nachtelijke erecties hebt, dan is de postzegeltest is een eenvoudige, doeltreffende en goedkope techniek om dit te testen.

 1. Wikkel voor je gaat slapen een geperforeerde band postzegels strak rond de basis van je slappe penis.
 2. Doe dit met de bedrukte kant tegen de huid.
 3. Het strookje moet strak zitten maar mag niet knellen.
 4. Indien het strookje correct is aangebracht zal het ’s ochtends gescheurd zijn als er een spontane erectie is opgetreden.
 5. Om zeker te zijn, herhaal je de test best gedurende 3 afzonderlijke nachten.