Er bestaan vele standjes waarin je seks kan hebben. Niet iedereen doet het in alle standjes of vindt ze allemaal even lekker.

Basisstandjes

Er zijn vier basisstandjes, die het meest bekend en populair zijn:

Andere standjes

Alle andere standjes zijn variaties op die vier basisstandjes. De belangrijkste standjes zijn:

Welk standje kiezen?

Seks is voor iedereen anders. Het maakt niet uit in welk standje je seks hebt, zolang jullie het leuk vinden.

Natuurlijk heeft de positie een zekere invloed op de manier waarop je bevredigd wordt. Maar je eigen ervaring, je omgeving, je partner, je eigen voorkeur en opwinding zullen zeker ook een rol spelen.

Tips voor leuke standjes

  • Wie boven zit, heeft de meeste vrijheid om te bewegen en kan zo een ritme en manier van bewegen kiezen die voor hem of haar het lekkerste is.
  • Bij sommige standjes wordt het clitorisorgaan gestimuleerd, bij andere niet of nauwelijks.
  • Bij sommige standjes wordt de eikel gestimuleerd, bij andere niet of nauwelijks.
  • Als jullie allebei zitten of op jullie zij liggen, kan dit heel intiem zijn, maar bewegen is dan moeilijk.
  • Psychisch maakt het verschil of je actief bent. Je bepaalt dan het ritme en manier van bewegen en neemt dus de leidende rol.
  • Bij standjes waarbij de man achter de partner staat of knielt, kan de penetratie erg diep zijn. Als de penis hierbij tegen de baarmoedermond stoot, kan dit voor een vrouw pijnlijk zijn.
  • Standjes kunnen heel verschillende gevoelens oproepen. Sommigen zijn avontuurlijk en opwindend, anderen meer romantisch en intiem.

Wat is de kama sutra?

De kama sutra is een boek: een handleiding in de liefde geschreven tussen de 4de en de 6de eeuw in India. Het boek is in het Westen vooral bekend omwille van de tekeningen van standjes. Maar het omvat veel meer.

Standjes als kunstvorm

Zowat één vijfde van de kama sutra is gewijd aan standjes.

Volgens de auteur zijn er acht manieren om de liefde te bedrijven met telkens acht verschillende posities. Opgeteld kom je dus op 64 standjes of kunsten zoals hij het zelf noemde.

Deze posities beschreef hij in één uitgebreid hoofdstuk. Eeuwen later was het net dat hoofdstuk dat zich razendsnel op internet verspreidde en waarvan men dacht dat het dé kama sutra was.

Het ontstaan van de kama sutra

Al in de 4de eeuw na Christus stelde Mallanaga Vatsyayana de Kama Sutra samen als een wetenschappelijk leerboek over de liefde.
'Kama' betekent letterlijk verlangen. 'Sutra' staat voor een technische verhandeling in de vorm van zinspreuken.

Oorspronkelijk heette het boek Vatsyayana Kamasutram. In feite is het een samenraapsel van samenvattingen van verschillende vroegere werken over 'kama shastra' oftwel de wetenschap der liefde. Vatsyayana vond dat dergelijke boeken en commentaren moeilijk toegankelijk waren voor het publiek en maakte er dus zijn eigen compilatie van mét bijbehorende illustraties.

Zeven hoofdstukken van de kama sutra

  1. Een inleiding over liefde in het algemeen
     
  2. Over de seksuele eenheid: amoureuze toenaderingen met gedetailleerde beschrijvingen van soorten kussen, strelingen, omhelzingen, standjes en andere seksuele technieken
     
  3. Over het veroveren van een vrouw en alles wat daarbij komt kijken zoals versieren, verleiden en trouwen
     
  4. Over de rechten en plichten van de echtgenote(s), met andere woorden hoe een vrouw zich zou moeten gedragen
     
  5. Over het verleiden van andere vrouwen, men vermeldt zelfs letterlijk vrouwen van andere mannen
     
  6. Over prostituees, wat de voor- en nadelen hiervan zijn
     
  7. Over de manieren waarop je jezelf aantrekkelijk kan maken voor anderen

Seks = goddelijk

De kama sutra is niet pornografisch, maar bevat wel erotiek en is gekend voor zijn expliciete tekeningen. In de kama sutra ziet men seks als een goddelijke eenmaking. Met de seksuele daad op zich was helemaal niets mis.

Sterker nog: men zag het bereiken van een hoogtepunt en het genot dat daarmee gepaard gaat als een blik werpen op een goddelijke toestand. Enkel als men lichtzinnig omsprong met seks en erotiek was er sprake van een zonde. Kama is de god van de liefde in de Indische mythologie.

Seksuele tolerantie in de kama sutra

Het Indiase boek bezorgde veel Westerse lezers in de voorbije eeuwen rode oortjes. De ideeën van de kama sutra stonden mijlenver van de christelijke opvattingen waarbij seksueel genot synoniem is aan onkuisheid en verderf.

De expliciete beschrijvingen van lichaamshoudingen en verhalen over overspel, prostitutie,... leidden tot verschillende gekuiste vertalingen van onder meer Burton en Arbuthnot.

Zelfs taboes die vandaag de dag nog bestaan, werden destijds open en bloot behandeld. Denk daarbij aan groepsseks, sadomasochisme, travestie...

De kama sutra lezen

Wil je de eeuwenoude boek zelf wel eens lezen, kies dan bij voorkeur een editie of vertaling die gebaseerd is op Daniélous' authentieke vertaling.

Daarnaast zijn er tal van afgeleiden verkrijgbaar: boeken, stripverhalen, films, kamasutraboxen met seksspeeltjes...