Bevruchting is het moment waarop een zaadcel een rijpe eicel binnendringt. 

De bevruchte eicel nestelt zich in de verdikte wand van de baarmoeder en groeit daar. De eerste acht weken spreek je van een embryo, daarna van een foetus.

Wat is bevruchting?

Het moment waarop een zaadcel binnendringt in een rijpe eicel. Bevruchting is mogelijk tijdens de vruchtbare periode van de cylus.

De bevruchte eicel gaat daarna via de eileider naar de baarmoeder en nestelt zich in de baarmoederwand.

    Hoe ontstaat een zwangerschap?

    Als er sperma in de vagina komt, komen er miljoenen zaadcellen vrij. Van daaruit moeten ze een lange weg afleggen: ze zwemmen via de baarmoederhals doorheen de baarmoederholte naar de eileiders. Hooguit enkele honderden zaadcellen geraken tot in één van de eileiders.

    Als de zaadcellen in de eileider een rijpe eicel ontmoeten, proberen ze met hun kop de buitenkant van de eicel te breken en binnen te dringen. Als één zaadcel daarin slaagt, is de eicel bevrucht.

      Dit is een 'natuurlijke' bevruchting. Er zijn ook andere methodes om zwanger te worden. Bijvoorbeeld als je single bent, een relatie hebt met een andere vrouw, of vruchtbaarheidsproblemen hebt. 

      Wat gebeurt er na de bevruchting?

      De bevruchte eicel daalt af naar de baarmoeder. Dat duurt zo’n 5 dagen. Daar nestelt de eicel zich in het baarmoederslijmvlies: een zachte, vochtige laag aan de binnenkant van de baarmoeder.

      In dat slijmvlies ontwikkelt de bevruchte eicel zich verder. Eerst tot embryo, vervolgens tot foetus (8 weken). Maar niet elke bevruchting leidt tot een zwangerschap.

        Ben ik misschien zwanger? Symptomen

        Het uitblijven van je maandstonden kan erop wijzen dat je zwanger bent. Een positieve zwangerschapstest kan dat bevestigen. 

        Daarnaast zijn er een aantal symptomen die misschien wijzen op een zwangerschap:

        Je lichaamstemperatuur is verhoogd

        Als je gedurende enkele weken elke ochtend voor het opstaan je lichaamstemperatuur neemt, kan je merken dat je temperatuur hoger is dan normaal. Als je temperatuur hoger (meer dan 37 graden) blijft aan het einde van de cyclus, dan is het bijna zeker dat je zwanger bent.

        Misselijkheid

        's Ochtends voor het opstaan kan je je misselijk voelen. Je kan een plotse afkeer van bepaalde geuren kan hebben, zoals koffie. Dat is meestal een tijdelijk verschijnsel.

        Vermoeidheid

        Sommige vrouwen hebben last van vermoeidheid, anderen helemaal niet. Vermoeidheid kan soms wel een volledige dag duren, maar neemt meestal af als het lichaam gewend is aan de andere hormonen die zich nu in het lichaam bevinden. Soms duurt dat enkele weken of maanden.

        Afkeer van of zin in bepaald voedsel

        Een afkeer of verlangen naar bepaald voedsel kan ook wijzen op een zwangerschap. Wat je vroeger lekker vond, kan je nu niet meer ruiken of zien of omgekeerd!

        Humeurigheid

        Onder invloed van zwangerschapshormonen kan je last hebben van een wisselend humeur. Je kan gevoeliger reageren op bepaalde onderwerpen of op situaties.

        Frequenter plassen

        Door de druk die uitgeoefend wordt op de blaas, moet je vaker urineren. Na enkele weken stabiliseert dat, maar naarmate de zwangerschap naar zijn einde loopt, kan dat opnieuw verergeren.

        Tepelhof kleurt donkerder

        ​Als het tepelhof van je borsten donkerder kleurt dan voordien, kan dat ook wijzen op een zwangerschap, net als pijnlijke of gevoelige borsten.

        Ben ik zwanger als ... veelgestelde vragen

        Ben ik zwanger als ik tussen twee pilstrips geen menstruatie krijg?

        Pil vergeten?

        Ga na of je één of meerdere pillen bent vergeten in te nemen.

        Als je in de eerste week van je pilstrip twee of meerdere pillen bent vergeten en je hebt seks gehad de afgelopen 5 dagen, dan is een zwangerschap niet uitgesloten.

        Heb je de afgelopen dagen

        • gebraakt?
        • speciale geneesmiddelen geslikt?

        Als het antwoord nee is, dan is de kans op zwangerschap zeer klein. Begin dan met de volgende strip op de gewone dag, na de pauzeweek.

        Als je 2 cycli na elkaar geen menstruatie hebt gehad, dan moet je je arts raadplegen om een zwangerschapstest te laten uitvoeren.

        Kan je ongesteld en toch zwanger zijn?

        Ja. Vergat je één of enkele dagen om de pil nemen? Of ging er iets fout? De kans bestaat toch dat je zwanger bent. Je hebt immers geen echte menstruatie als je de pil neemt, maar een onttrekkingsbloeding

        Tijdens je pilvrije dagen daalt het hormonenniveau in je lichaam en krijg je een 'onttrekkingsbloeding'. Zo'n onttrekkingsbloeding kan je evengoed hebben als je bij zwangerschap de pil doorneemt.

        Echte zekerheid over een zwangerschap krijg je pas na een zwangerschapstest.

        Kan ik zwanger worden als ik sperma inslik?

        Nee. Door te pijpen kan je niet zwanger worden. 

        Als je sperma inslikt, gaat dit door je spijsverteringsstelsel. Om zwanger te worden moeten zaadcellen via de vagina in de baarmoeder terechtkomen.

        Kan je ook zwanger worden zonder klaar te komen?

        Ja. Vrouwen kunnen zwanger worden zonder klaar te komen. Een orgasme van de vrouw is niet nodig voor de voortplanting.

        Er is wel sperma van een man nodig, opdat een zaadcel de eicel kan bevruchten.

        Meer informatie of hulp nodig?

        Meer informatie of hulp rond de bevruchting vind je bij: