Bij een besnijdenis wordt een deel van de voorhuid verwijderd. Een besnijdenis heeft bepaalde gevolgen voor de seksualiteit.

Besneden eikel minder gevoelig 

Bij besneden jongens vertoont de eikel minder gevoeligheid. Hij is zijn beschermhoesje kwijt en aldus meer gewend aan wrijving tegen kleding. Hierdoor wordt de hoornlaag, dit is de buitenkant van de eikel, harder en dikker.  

De huid van de eikel is ook droger. Voor besneden mannen is het dan ook best dat ze bij het aftrekken of bij penetratie glijmiddel gebruiken. 

Er is minder of geen voorhuid meer. De binnenkant van de voorhuid is een erotische zone en zorgt mee voor seksuele stimulatie. Door de voorhuid op- en neer te bewegen over de eikel wordt de man gestimuleerd.

Besnijdenis en seksualiteit

Een onbesneden eikel is gevoeliger voor aanrakingen. Ook het glijden van de voorhuid over de eikel geeft een fijn gevoel. De voorhuid en het toompje zijn belangrijk erogeen weefsel. Toch zal je als besneden man niet noodzakelijk minder genieten tijdens seks, simpelweg omdat je niet kan vergelijken en hieraan gewend bent. Dit is vooral het geval als je besneden bent geweest op een leeftijd alvorens je seksueel actief werd.

  1. Na besnijdenis kan het meer tijd vragen om tot een orgasme te komen. Een besneden man doet er gemiddeld langer over om klaar te komen dan iemand onbesneden. Mannen die besneden zijn hebben dan ook minder vaak last van vroegtijdige zaadlozing dan onbesneden mannen.
  2. Ook is penetratie anders voor een besneden man. De voorhuid dient normaal gezien als een soort van stootdemper waar de penis uitschiet. Bij een besneden penis wordt er hierdoor soepel en ‘glijdend’ gevreeën. Dit gaat bij een onbesneden penis harder en meer met stootbewegingen.

Besnijdenis en seksuele problemen 

Na een besnijdenis ervaren sommige mannen moeilijker seksueel genot. Besneden mannen hebben vaker last van onaangename tintelingen of prikkels. In geval van littekenvorming ervaren zij meer seksuele problemen.

Een besnijdenis is een operatie waarbij ook complicaties kunnen optreden. De meest voorkomende zijn: bloedingen, infecties, urinebuisvernauwing en paniekaanvallen. 

  • De leeftijd waarop de besnijdenis gebeurt, is van belang. Mannen bij wie dit na de adolescentie gebeurde, hebben meer klachten dan mannen die op jonge leeftijd werden besneden.  
  • Hoeveel van de voorhuid wordt weggehaald maakt ook een verschil.

Besnijdenis: waarom?

Uit traditie

Een besnijdenis kan een religieuze of culturele traditie zijn. Het kan ook staan voor een inwijdingsritueel waarbij jongens toetreden tot de kring van volwassen mannen.

Binnen sommige gemeenschappen of families is het puur een gewoonte om mannenbesnijdenis toe te passen, zonder culturele of religieuze betekenis. In de Verenigde Staten bijvoorbeeld zijn de meeste mannen besneden. 

Voor esthetische redenen 

Sommige mannen (en ook vrouwen) vinden een besneden penis mooier om te zien. Anderen vinden het, door het littekenweefsel dat er kan ontstaan, net niet mooi.   

Voor medische redenen 

Besnijdenis omwille van medische redenen gebeurt vaker wanneer de jongen adolescent of zelfs al volwassen is: 

  • phimosis: vernauwing van de voorhuid waardoor je deze niet meer pijnloos over de eikel kan terugschuiven  
  • paraphimosis (Spaanse kraag): voorhuid komt klem te zitten 
  • terugkerende ontstekingen van de eikel, zoals balanitis 
  • te lange voorhuid

Kan je voorhuid te lang zijn?

Een te lange voorhuid betekent dat de eikel niet of nauwelijks bloot komt te liggen bij een erectie. Je hebt dan extra voorhuid die voorbij de eikel uitsteekt.

Daardoor wordt de eikel niet rechtstreeks gestimuleerd tijdens penetratie. Dit kan gevolgen hebben voor je seksuele beleving en die van je partner(s).

Een oplossing hiervoor kan een besnijdenis zijn. 

Is een besneden penis hygiënischer?

smegma verwijderen penis

Dat is niet noodzakelijk zo. Onbesneden mannen moeten er gewoon voor zorgen dat ze de voorhuid terugtrekken bij het wassen.

Een besneden penis is niet properder. Sommigen menen dat een besnijdenis nodig is om hygiënische redenen. Er is inderdaad geen voorhuid meer waar van alles onder kan kruipen.

Niettemin kunnen mannen hun (onbesneden) penis perfect schoon houden door bij het reinigen de eikel volledig te ontbloten.

Zijn besneden mannen beter beschermd tegen een soa of hiv?

Uit verschillende studies blijkt dat besneden mannen (tot de helft) minder risico lopen om hiv en andere soa's te krijgen.

Besnijdenis biedt echter geen zekerheid en vormt dus geen alternatief voor veilig vrijen. Enkel op plaatsen waar het condoom minder makkelijk te verkrijgen is, of het gebruik ervan cultureel moeilijk ligt, zou besnijdenis een extra middel kunnen zijn om de schade te beperken.

In sub-Saharaans Afrika, waar hiv aanzienlijk meer voorkomt, is besnijdenis een manier om de kans op een hiv-besmetting te verlagen.

Besnijdenis beschermt dus niet echt tegen hiv zoals een condoom, maar zal wel het aantal mensen dat anders zou geïnfecteerd worden, kunnen doen verminderen.

Een verklaring is dat bij besneden mannen het slijmvlies van een deel van de eikel na verloop van tijd 'vereelt'. Daardoor raakt het virus moeilijker door het slijmvlies van de eikel. Let wel: net na een besnijdenis is de wonde nog te nieuw en bestaat er dus extra kans op besmetting met hiv.