Te vroeg klaarkomen gebeurt vaker bij mannen dan bij vrouwen. Bijvoorbeeld een orgasme krijgen tijdens het voorspel. Of klaarkomen 1 à 2 minuten na de penetratie.

Komen vroegtijdige orgasmes vaak voor?

Ja. 15% van de seksueel actieve mensen in Vlaanderen zegt dat ze te snel een orgasme krijgen. Mensen zetten moeilijk de stap naar hulpverlening om over dit probleem te praten. 

5 tips om het orgasme uit te stellen

Blijf je bij iedere vrijpartij te vroeg klaarkomen? Leer je orgasme onder controle te krijgen met deze tips: 

1  Stop-start methode

Je stopt de stimulatie en seksuele prikkelingen net voor het moment dat je bijna klaarkomt. Je kunt dit doen bij het masturberen en tijdens de geslachtsgemeenschap. Je vertraagt of stopt met bewegen, wisselt van handeling of van standje. Je start de stimulatie opnieuw als de opwinding is afgenomen. 

Bij penetratie zijn het meestal de diepe stootbewegingen die mannen doen klaarkomen. Stimuleer de penis minder door uitgebreid voorspel en eerst oppervlakkige penetratie. 

Je kan eventueel tijdens het vrijen eens van positie wisselen. Hierdoor komt de druk op de penis niet altijd op dezelfde plaats te liggen en wordt die telkens anders gestimuleerd.

Eindig met klaarkomen.

2  Je ballen naar beneden trekken

Je teelballen trekken zich naar je lichaam toe als het orgasme nadert. 

Je kan een ejaculatie soms tegenhouden door je ballen eventjes naar beneden te trekken. Dit doe je net voor het moment dat je het klaarkomen niet meer kunt tegenhouden. Plaats hiervoor de duim en wijsvinger als een ring om de balzak en trek zachtjes even naar beneden. 

Betrek je partner. Misschien kan deze je ballen naar beneden trekken. Of wisselen jullie af. Kom op het einde klaar. 

ballen-naar-beneden-trekken_allesoverseks

3  Knijpen net onder de eikel: de knijptechniek

Druk stevig met de duim en twee vingers op de schacht van de penis, net onder de eikel. Daardoor neemt de opwinding af. Daarna kan je verder stimuleren. Je kunt de knijptechniek een paar keer herhalen. Je kunt het zelf doen, of je partner kan je helpen. Het is belangrijk dat je op het einde klaar komt. 

De knijptechniek kun je oefenen tijdens het masturberen.

knijptechniek_allesoverseks

4  Masturbeer voor het vrijen

Na het eerste orgasme van het masturberen duurt het vaak langer voor je een tweede keer klaarkomt.  

5  Orgasme uitstellen door afleiding

Denk aan iets anders dan aan seks. Dat kan door te denken aan iets dat absoluut niet opwindend is, iets dat je zin wegneemt. 

Kom uiteindelijk klaar.

Gemiddelde duur van de vrijpartij tot de ejaculatie

Penetratie duurt gemiddeld 5 à 6 minuten voor de ejaculatie

Dit is enkel onderzocht bij vaginale seks. Met deze tijd zijn de meeste mensen tevreden.

Veel mannen vinden dat ze te vroeg klaarkomen. En eigenlijk hebben zij een gemiddelde tijd van opwinding tot klaarkomen. 

Praat met je partner om te weten hoe deze er over denkt. Kom je bij elke vrijpartij te snel klaar, zodat het vrijen eigenlijk kort duurt? Wat vind je zelf? Geniet je van het vrijen, lang of kort? 

Zorg ervoor dat het werken aan het uitstellen van een orgasme niet alles is in jullie relatie. 

De oorzaken van te vroeg klaarkomen

  • Een nieuwe partner: altijd spannend de eerste keer seks, misschien ervaar je druk om het goed te doen
  • Veel met je sekspartner bezig zijn. Je bent niet bezig met wat er in je eigen lichaam omgaat
  • Stress
  • Gewoonte om snel klaar te komen. Je moest altijd gehaast, of in stresserende omstandigheden klaarkomen. Bijvoorbeeld wanneer je masturbeerde.
  • Schrik om niet stijf te blijven. De vrees om je erectie te verliezen kan maken dat je sneller klaarkomt.
  • Onder invloed zijn. Alcohol, drugs of medicatie kunnen ervoor zorgen dat je lichaam anders op prikkels reageert en te snel klaarkomt. 

Heeft te snel klaarkomen een lichamelijke oorzaak?

Dat kan. Ga langs bij een huisarts of seksuoloog. Die kan bekijken of er een lichamelijke oorzaak is.

Is de oorzaak niet fysiek, dan is verdere therapie misschien de oplossing.

Heb je met een besneden penis minder last van te vroeg klaarkomen?

Ja. Na besnijdenis vraagt een orgasme meer inspanning. Een besneden man doet er gemiddeld langer over om klaar te komen dan iemand die niet besneden is.

Een besneden penis is minder gevoelig dan een onbesneden penis. Voorhuid is een erogene zone, een penis zonder voorhuid heeft dus minder gevoelige zones.

De voorhuid zorgt mee voor seksuele stimulatie. Door de voorhuid op- en neer te bewegen over de eikel wordt de man gestimuleerd.

Blijft vroegtijdig klaarkomen een probleem in je seksleven?

Contacteer een huisarts of seksuoloog, alleen of samen met je partner. 

De huisarts of seksuoloog gaat op zoek naar andere of dieperliggende oorzaken.

Hoe is opwinding aan een orgasme gelinkt?

Je reageert op seksuele prikkels. Je hebt zin in seks, je raakt opgewonden, in theorie gaat het in 5 fasen verder tot een orgasme. Dit is de seksuele responscyclus

Leer je lichaam en erogene zones kennen. Leer hoe je reageert op seksuele prikkels en je eigen seksuele opwinding. Op een bepaald moment tijdens de seks kom je op een point of no return. Dit is het punt waarop je je ejaculatie niet meer kan tegenhouden. Elke man heeft dit. 

Wil je nog niet klaarkomen, blijf dan voor het point of no return. Laat de opwinding verminderen en daarna terug toenemen. Het is belangrijk dat je uiteindelijk klaarkomt.