Te vroeg klaarkomen gebeurt vaker bij mannen dan bij vrouwen. Bijvoorbeeld een orgasme krijgen tijdens het voorspel. Of klaarkomen 1 à 2 minuten na de penetratie.

Komen vroegtijdige orgasmes vaak voor?

Ja. 15% van de seksueel actieve mensen in Vlaanderen zegt dat ze te snel een orgasme krijgen. Mensen zetten moeilijk de stap naar hulpverlening om over dit probleem te praten. 

Is te vroeg klaarkomen altijd een probleem?

Niet noodzakelijk. Misschien denk jij dat je te vroeg klaarkomt terwijl je partner daar helemaal geen probleem mee heeft. 

Wat vind je zelf? Geniet je van het vrijen, lang of kort? Praat met je partner om te weten hoe deze er over denkt. Kom je bij elke vrijpartij te snel klaar, zodat het vrijen eigenlijk kort duurt? Dan kunnen vroegtijdige orgasmes doorwegen in je relatie.

Orgasme en seksuele opwinding zijn met elkaar verbonden. Als je tijdens het vrijen snel opgewonden bent volgt het orgasme sneller. 

Duur van de vrijpartij tot de ejaculatie

Penetratie duurt gemiddeld 5 à 6 minuten voor de ejaculatie. Met deze tijd zijn de meesten tevreden. Veel mannen vinden dat ze te vroeg klaarkomen. En eigenlijk zitten zij rond het gemiddelde. 

6 tips om het orgasme uit te stellen

Je leert je orgasme onder controle te krijgen met deze tips:

1  Controle krijgen over je opwinding

Leer je lichaam en erogene zones kennen. Leer hoe je reageert op seksuele prikkels en je eigen seksuele opwinding. Op een bepaald moment tijdens de seks kom je op een point of no return. Dit is het punt waarop je je ejaculatie niet meer kan tegenhouden. Elke man heeft dit.

2  Stop-start methode

Je stopt de stimulatie en seksuele prikkelingen net voor het moment dat je bijna klaarkomt. Je kunt dit doen bij het masturberen en tijdens de geslachtsgemeenschap. Je vertraagt of stopt met bewegen, wisselt van handeling of van standje. Je start de stimulatie opnieuw als de opwinding is afgenomen. 

Bij penetratie zijn het meestal de diepe stootbewegingen die mannen doen klaarkomen. Stimuleer de penis minder door uitgebreid voorspel en eerst oppervlakkige penetratie. 

Je kan eventueel tijdens het vrijen eens van positie wisselen. Hierdoor komt de druk op de penis niet altijd op dezelfde plaats te liggen en wordt die telkens anders gestimuleerd.

3  Je ballen naar beneden trekken

Je teelballen trekken zich naar je lichaam toe als het orgasme nadert. 

Je kan een ejaculatie soms tegenhouden door je ballen eventjes naar beneden te trekken. Dit doe je net voor het moment dat je het klaarkomen niet meer kunt tegenhouden. Plaats hiervoor de duim en wijsvinger als een ring om de balzak en trek zachtjes even naar beneden. 

ballen-naar-beneden-trekken_allesoverseks

4  Knijpen net onder de eikel: de knijptechniek

Druk je stevig met de duim en twee vingers op de schacht van de penis, net onder de eikel. Daardoor neemt de opwinding af. Daarna kan je verder stimuleren. Je kunt de knijptechniek een paar keer herhalen. 

Oefen de knijptechniek tijdens het masturberen. Op deze manier leer je het tijdstip van klaarkomen wat meer zelf onder controle te krijgen.

knijptechniek_allesoverseks

5  Masturbeer voor het vrijen

Na het eerste orgasme van het masturberen geniet je vaak langer voor je een tweede keer klaarkomt.  

6  Orgasme uitstellen door afleiding

Denk aan iets anders dan aan seks. Dat kan door te denken aan iets dat absoluut niet opwindend is, iets dat je zin wegneemt. 

Zoek hulp bij een seksuoloog of huisarts

Blijft vroegtijdig klaarkomen een probleem in je seksleven? Contacteer een huisarts of seksuoloog, alleen of samen met je partner. Je oefent je lichaam en de voortekenen van een orgasme herkennen. 

De huisarts of seksuoloog kan onderzoeken of er andere of dieperliggende oorzaken zijn.

Oorzaken van te snel klaarkomen

De opgewonden fase net voor het orgasme duurt maar kort

Er gaan een aantal fases vooraf aan een orgasme. De plateaufase is de fase voor het orgasme. 

Bij een vroegtijdige zaadlozing kan de man deze opwinding niet onder controle houden, waardoor de zaadlozing te snel volgt. De plateaufase wordt dan overgeslagen. 

Tijdens de plateaufase kan je als man de opwinding vrijwillig proberen te beheersen tot aan het orgasme.

Weinig stimulatie nodig tot orgasme

Soms is een aanraking van de penis met de handen al voldoende om een orgasme te krijgen. Het kan ook dat enkele bewegingen tijdens de seks zo prikkelend zijn dat het orgasme niet meer kan worden uitgesteld. Er kan zelfs helemaal geen aanraking nodig zijn. 

Leer je opwinding herkennen en onder controle krijgen.

Andere factoren die leiden tot te vroeg klaarkomen

  • Een nieuwe partner: altijd spannend de eerste keer seks, misschien ervaar je druk om het goed te doen
  • Veel met je sekspartner bezig zijn: waardoor je wat er in je eigen lichaam omgaat, uit het oog verliest
  • Stress
  • Gewoonte om snel klaar te komen. Je moest altijd gehaast, of in stresserende omstandigheden klaarkomen. Bijvoorbeeld wanneer je masturbeerde.
  • Schrik om niet stijf te blijven. De vrees om je erectie te verliezen kan maken dat je sneller klaarkomt.

Veelgestelde vragen

Heeft te snel klaarkomen een lichamelijke oorzaak?

Blijft vroegtijdig klaarkomen een probleem in je seksleven? Contacteer een huisarts of seksuoloog, alleen of samen met je partner. Je oefent je lichaam en de voortekenen van een orgasme herkennen.

De huisarts of seksuoloog kan onderzoeken of er andere of dieperliggende oorzaken zijn.

Heb je met een besneden penis minder last van te vroeg klaarkomen?

Ja. Na besnijdenis vraagt een orgasme meer inspanning. Een besneden man doet er gemiddeld langer over om klaar te komen dan iemand onbesneden.

Een besneden penis is minder gevoelig dan een onbesneden penis. Voorhuid is een erogene zone, een penis zonder voorhuid heeft dus minder gevoelige zones.

De voorhuid zorgt mee voor seksuele stimulatie. Door de voorhuid op- en neer te bewegen over de eikel wordt de man gestimuleerd.

Ik heb nu bijna vijf maanden seks met mijn vriendin. Ik vind het super, alleen, ik kom veel te snel klaar. Vaak al na een paar minuten…

Te snelle motor