Hoe vaak je zin hebt in seks verschilt van persoon tot persoon. Hormonen, stress en relatieproblemen hebben invloed op je libido.
Snel naar:
Hoe vaak heeft een koppel seks?
De seksueel actieve Vlaming heeft gemiddeld 1 keer per week seks. In het begin van een relatie vrijen mensen meestal vaker. In een langdurige relatie is dat vaak minder.
Er is geen ideale hoeveelheid seks. De juiste hoeveelheid is hoe vaak jij en je sekspartner dat willen.
Laag libido: oorzaken
Minder zin hebben in seks is op zich geen probleem, als je er geen last van ervaart. Maar als er een groot verschil is tegenover vroeger en je er wel last van hebt, kan dat aan verschillende oorzaken liggen:
- Stress
- Depressie
- Laag zelfbeeld of lichaamsbeeld
- Vermoeidheid en slaaptekort
- Hormoontekorten
- Prostaatproblemen
- Baarmoederverwijdering
- De overgang (bij zowel mannen als vrouwen)
- Slecht functionerende eierstokken of teelballen
- Ervaring met seksueel misbruik in het verleden
- Relatieproblemen
- Roken
- Medicatie
- Alcohol en drugs
Meer of minder zin dan je partner
De behoefte aan vrijen is voor iedereen anders. Als jouw behoefte aan seks hetzelfde is als die van je sekspartner, is het natuurlijk makkelijker.
Als er een groot verschil in verlangen is tussen twee partners, kan dit spanningen geven. Zoek samen met je partner een evenwicht dat voor jullie beiden bevredigend is.
Praat met je partner
Praten met je partner is heel belangrijk om een evenwicht te vinden. Jullie kunnen het hebben over de geschiedenis van het probleem. Stel jezelf en elkaar een aantal vragen:
- Is het verschil in verlangen er altijd geweest?
- Zo nee: wanneer was het beter?
- Hoe is het verschil in verlangen gegroeid?
- Is de behoefte aan seks bij je partner toegenomen in de tijd? Of is de zin in seks bij jou in de loop van jullie relatie afgenomen?
- Zijn er periodes geweest dat jullie er wel uitraakten en hoe deden jullie dat dan?
- Wat zouden jullie willen in een ideale situatie?
- Hoe vaak zouden jullie seks kunnen hebben, en wat voor seks zou dat dan zijn?
- Zou degene die minder zin heeft meer zin kunnen krijgen als de seks meer was afgestemd op hun verwachtingen?
- Zou degene die meer zin heeft zich minder gefrustreerd voelen als die op een andere manier aandacht kreeg?
Libidoproblemen: behandeling en medicatie
Lustopwekkende medicatie
Er bestaan weinig medicijnen waarvan bewezen is dat ze je libido opwekken. Wetenschappers en farmaceutische bedrijven zijn al jaren op zoek naar medicijnen die het libido kunnen verhogen. Maar zonder resultaat.
Natuurlijke middeltjes, zoals afrodisiaca en kruidensupplementen, bestaan ook. Maar het is niet bewezen dat deze middeltjes je meer zin in seks geven.
In plaats van de oplossing in medicatie te zoeken, kijk je best naar de oorzaak van je verminderde zin. Als je weet waar de dip in je libido vandaan komt, kan je zoeken naar een oplossing.
Praten met je partner
Zin krijgen in seks kan je niet forceren of inplannen in je agenda. Wat je wel kan doen is de juiste context creëren, zodat die zin er makkelijker kan komen. Zorg dat je tijd vrij maakt voor seks en creëer de juiste omstandigheden.
Misschien zijn jij en je partner het niet eens over hoe vaak je zou willen vrijen. Als je meer of minder wil vrijen dan nu het geval is, kan er ontevredenheid ontstaan. Om die ontevredenheid te voorkomen, is een eerste stap daar over te praten:
- Bespreek je verwachtingen: praat met je partner over hoe vaak jij het liefst wil vrijen. Wat voor seks zou dat dan zijn?
- Creëer een open gesprekssfeer waarin jullie naar beide kanten van het verhaal kunnen luisteren. Zo is het mogelijk om een gulden middenweg te zoeken.
- Zeg wat je leuk vindt: je tevredenheid hangt onder meer af van of je wensen en grenzen worden gerespecteerd. Praat over wat je graag hebt en wat je minder graag hebt.
- Zorg ervoor dat de omstandigheden om zin te krijgen goed zitten. Maak tijd vrij. Plan een ontspannende avond waarin jij en je partner je enkel op elkaar concentreren, zonder verwachtingen of er zal worden gevrijd of niet.
Behandeling bij een seksuoloog
Als je er zelf niet uitkomt, kan je ook terecht bij een seksuoloog. De seksuoloog luistert naar je klachten en begeleidt je met een passende behandeling.
Hoe ontstaat zin in seks?
Zin in seks komt niet zomaar uit de lucht vallen. Je krijgt zin in seks door een ingewikkeld proces van prikkels, die omgezet worden in lichamelijke en geestelijke reacties.
Deze seksuele prikkels kunnen van binnenuit komen:
- gedachten
- fantasieën
- gevoelens
of van buitenaf:
- beelden
- geluiden
- geuren
- aanrakingen
Dan moet je nog kiezen om in te gaan op die prikkels. Daarvoor moeten de omstandigheden juist zitten en die zijn erg persoonlijk. Als jouw voorwaarden om zin te krijgen zijn vervuld, moeten die van je partner ook nog vervuld zijn.
De verwachting van een aangename ervaring of beloning bepaalt mee of je verder wil tot seks of niet. Die beloning kan intimiteit met je partner zijn of een orgasme. Als je op voorhand denkt dat het vrijen niet leuk wordt, zal je minder gemotiveerd zijn om eraan te beginnen.
Leer je turn ons en turn offs kennen en zoek de opwinding op.
Libido is geen oncontroleerbare drang
Libido wordt vaak omschreven als een seksuele drang. Dat klinkt misschien alsof het plots ontstaat en je er geen controle over hebt.
Het is niet zo dat je een oncontroleerbare hoeveelheid libido hebt. Hoe sterk je behoefte aan seks ook is: wat je ermee doet blijft je eigen verantwoordelijkheid. Zo kan je je libido niet inroepen als excuus om grensoverschrijdend gedrag te verantwoorden.
Als je het gevoel hebt dat je constant seks nodig hebt en er geen controle over hebt, heb je mogelijk een seksverslaving.
Minder zin door zwangerschap of bevalling
Minder zin door zwangerschap?
In de eerste drie maanden van een zwangerschap mindert bij veel vrouwen de zin in seks. Dat komt onder andere door:
- hormonale schommelingen
- misselijkheid
- vermoeidheid
- pijnlijk opgezwollen borsten
Het is wennen aan je veranderende lichaam. Angst om de baby te kwetsen, zorgen en stress voor de toekomst werken zin in seks niet in de hand.
Tijdens de vierde tot zesde maand verandert de doorbloeding van de vagina, schaamlippen en clitoris. Daardoor zijn ze veel gevoeliger, net als de tepels. Veel vrouwen hebben dan juist extra zin om te vrijen.
Tijdens de laatste drie maanden heb je een dikke buik, druk op je blaas en extra vermoeidheid. Daardoor heb je misschien weer minder zin hebt in seks.
Let op: Elk lichaam is anders, zeker tijdens een zwangerschap.
Minder zin na de bevalling
Een bevalling heeft een grote impact op je leven. Ook als koppel. De bevalling en het kind schudden alles door elkaar. Je lichaam, emoties en energiepeil veranderen.
Zowel de bevalling zelf als de maanden die erop volgen zijn erg vermoeiend. Je nachtrust wordt vaak verstoord door de baby. Ook moet je als koppel een nieuw evenwicht vinden. En dat kan zorgen voor stress, zorgen en onwennigheid.
Daarnaast speelt angst voor pijn een rol. Als je onlangs bevallen bent, heb je wellicht schrik voor pijn bij het vrijen. Ook is je partner soms bang om jou pijn te doen tijdens seks. Vaak is het ook even wennen aan je nieuwe lichaam. Het is normaal dat je door al die omstandigheden niet meteen zin hebt in seks.
Naarmate je als moeder of vader groeit in je rol, komt de zin in seks meestal vanzelf terug. Bij sommigen gebeurt dat pas als de menstruatiecyclus weer op gang is gekomen. Bij anderen al vroeger.
In de tussentijd is er veel mogelijk, want seks is meer dan penetratie alleen. Probeer ook andere vormen van seks:
Veelgestelde vragen
Houdt mijn partner nog van mij als die geen zin heeft in seks ?
Zin hebben in seks heeft niet noodzakelijk met liefde te maken.
Het kan dat je geen zin meer hebt in seks met iemand waar je wel van houdt. Omgekeerd kan je ook zin hebben in seks met iemand waar je niets voor voelt of die je helemaal niet kent.
Willen mannen meer seks dan vrouwen?
Nee, dat is een misverstand.
Wat wel klopt is dat mannen een duidelijkere lichamelijke reactie krijgen op seksuele prikkels. Een erectie valt namelijk harder op dan een vochtige vagina. Daarom lijkt het alsof mannen vaker zin hebben.
Let op: een erectie betekent niet dat je zin hebt in seks. We krijgen als mens constant seksuele prikkels binnen. Dat je lichaam daarop reageert, wil niet zeggen dat je wil over gaan tot seks. Dat is zowel voor mannen als vrouwen zo.
Verlaagt anticonceptie mijn libido?
Nee, normaal gezien verlaagt je anticonceptie je libido niet.
Hormonen hebben maar een kleine invloed op je libido. Meestal ligt een laag libido te wijten aan andere oorzaken.
Als je schrik hebt dat je anticonceptie toch een invloed heeft op je libido, bespreek dit met je arts. Die kan samen met jou bekijken of er een ander anticonceptiemiddel beter bij je past.
Ben ik aseksueel als ik geen zin heb in seks?
Nee, niet noodzakelijk.
Maar 1% van de bevolking is echt aseksueel. Het is zeker normaal dat je een tijd geen zin hebt in seks.