Anticonceptie algemeen
Roken en de pil
roken-pil
Advies van de sekscoach

Ik combineer mijn studies met een job in de horeca. Door de drukte vergeet ik weleens mijn pil te nemen. Nu denken we eraan om van anticonceptiemiddel te veranderen. Welk middel is betrouwbaar?

Ik rook ook en hoorde nu van een vriendin dat dit niet goed samen gaat met de pil. Klopt dat?

Advies

Het is inderdaad een goed idee om een ander anticonceptiemiddel dan de pil te overwegen. De pil op zich is veilig, wel is het zo dat het gebruik van de pil telkens opnieuw wat stress met zich kan meebrengen en de werking ervan in het gedrang kan komen als je deze niet correct inneemt. Het lijkt vooral dat te zijn dat bij jou speelt.

Roken

Roken verhoogt het risico op trombose indien je rookt én de pil, vaginale ring of anticonceptiepleister gebruikt. Het gebruik van deze gecombineerde hormonale middelen geeft sowieso (los van tabaksgebruik) een zeer licht verhoogd risico op trombose. Vanaf 35 jaar verhoogt dit risico nog meer en is het afgeraden om de pil, vaginale ring of anticonceptiepleister te gebruiken indien je rookt.

Anticonceptiemiddelen

Er bestaan nog andere anticonceptiemiddelen zoals het spiraaltje, de prikpil, het implantaat en het condoom. Je informeert je best eerst over deze verschillende middelen en maakt dan een afspraak met een (huis)arts. In samenspraak met de arts kan je op een ander middel overschakelen.

Het is vooral belangrijk dat je ze gebruikt zoals voorgeschreven. Sommigen zullen voor jou beter geschikt zijn, en zal je daarom gemakkelijker gebruiken!