U bent hier

/
Is terugtrekken veilig om een bevruchting te voorkomen?
Iets misgelopen?
Is terugtrekken veilig om een bevruchting te voorkomen?
koppel heeft seks in bed
Vraag

Neen. Vrijen met deze methode is heel onveilig en daarom geen aanrader want het risico dat er te laat wordt teruggetrokken is heel groot. 

Terugtrekken is moeilijk

Het is niet evident om het exacte moment van de zaadlozing in te schatten. Een orgasme kan je namelijk niet programmeren of timen. Het vraagt heel wat kennis, ervaring, concentratie, timing en beheersing van je lichaam en kennis van het lichaam van je partner. Al doende kan je er meer bedreven en ervaren in worden.

Toch is beheersing niet altijd mogelijk, omdat je, als je heel seksueel opgewonden bent, niet altijd de controle hebt over je doen en laten. Het is ook eigen aan klaarkomen dat je aan niets anders denkt en je gevoel de vrije loop neemt. Kennis en oefening kunnen helpen, maar geven geen garantie dat het elke keer (tijdig) lukt.

Terugtrekken gebeurt vaak niet

Veel mannen voelen hun orgasme niet aankomen of vergeten hun goede voornemens en komen klaar voordat ze coïtus interruptus hebben toegepast. Eén zaadcel kan voldoende zijn om zwanger te raken. Weet dat er sperma kan zitten in voorvocht, zeker als je kort voordien bent klaargekomen. Dit voorvocht kan zaadcellen of het hiv-virus bevatten.