Een relatietherapeut kan helpen bij problemen in je relatie of helpen problemen te voorkomen. Relatietherapie helpt je de oorzaken te vinden en samen oplossingen te zoeken.  

Relatietherapie: voor wie?

In elke relatie komen wel eens spanningen voor. Dat is normaal. Conflicten komen ook voor in een goede relatie.  

Maar sommige problemen zijn zo ernstig of blijven maar duren. Jullie vinden geen oplossing. Dan kan het nuttig zijn om iemand die gespecialiseerd is te laten helpen.   

Bij relatieproblemen  

Relatietherapie kan jullie helpen om te ontdekken waar relatieproblemen vandaan komen. En hoe jullie ze kunnen oplossen. Jullie onderzoeken met de therapeut hoe jullie met spanningen en conflicten kunnen omgaan in jullie relatie.   

Problemen voorkomen met een relatietherapeut  

Met relatietherapie kan je ook problemen voorkomen. Door op tijd naar een therapeut te gaan, kan je soms voorkomen dat jullie relatie misloopt. 

Je leert inzien hoe jullie praten met elkaar, hoe jullie onderhandelen en hoe jullie problemen oplossen. Jullie kunnen zo problemen vroeg ontdekken en proberen oplossen.  

Hulp bij relatiebreuk  

Je kan ook met de relatietherapeut bespreken of je de relatie wil verderzetten of stopzetten. Bijvoorbeeld als jullie zeer ernstige conflicten hebben. De therapeut kan jullie helpen om uit elkaar te gaan met zo weinig mogelijk ruzies. 

Seksproblemen?

Heb jij of hebben jullie seksproblemen, dan kan een seksuoloog helpen.

Hoe werkt relatietherapie?

Dat hangt af van de therapeut zelf en van het soort problemen.  
Verwacht niet dat de therapeut onmiddellijk een oplossing gaat vinden. Jullie zullen zelf moeten werken aan een oplossing. 

De therapie zelf bestaat uit verschillende gesprekken. Gesprekken duren meestal ongeveer 1 uur. Eerst bespreken jullie het probleem, de vragen waar je mee zit, jullie zorgen. Het gaat vooral over hoe jullie je daarbij voelen.  

De therapeut zal ook diepere vragen stellen om jullie te leren kennen. Zo wil de therapeut weten hoe jullie als koppel met elkaar omgaan. Dat helpt om te ontdekken hoe het probleem juist in elkaar zit en wat er mee samenhangt.  

Tijdens de gesprekken moedigt de therapeut jullie aan om het niet alleen over jezelf te praten. Jullie zullen ook over elkaars gevoelens en emoties praten.   

Jullie bespreken alles wat samenhangt met het probleem. Ook gevoelens waarover je nog niet sprak zoals gekwetst zijn, gemis, kwaadheid of verdriet. Jullie spreken af dat alles binnen de kamer blijft en niet wordt doorverteld. De therapeut zorgt ervoor dat alles kan gezegd worden. 

Waar vind ik een relatietherapeut?

Met relatieproblemen kan je altijd terecht bij een Centrum voor Algemeen Welzijnswerk (CAW) of een Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg (CGG).  

Je kan ook zelf zoeken naar een geschikte therapeut op vindeentherapeut.be 

Moet je met twee zijn voor relatietherapie?

Ideaal is als jullie samen de therapie starten.   

Je kan ook alleen gaan als je partner niet mee wil. Je kan dan praten over jouw problemen en samen met de therapeut naar oplossingen zoeken.