U bent hier

/
Kan ik soa's krijgen door te tongkussen?
Kussen
Kan ik soa's krijgen door te tongkussen?
meisje en jongen zoenen
Vraag

Bepaalde soa's zoals herpes, hepatitis B en syfilis (als je een zweer aan de mond hebt) zijn zo besmettelijk dat zelfs tongzoenen gevaar oplevert.

Veilig voor hiv, niet voor herpes

Als één van de partners herpeswondjes aan de mond heeft kan herpes overgedragen worden. Chlamydia kan je niet doorgeven of krijgen via tongzoenen.

Tongen is veilig voor hiv. In zuiver speeksel is de hoeveelheid hiv-virus te klein om een besmetting te veroorzaken. Bovendien is het virus er aanwezig in een ‘niet-besmetteljke’ vorm. De binnenkant van de mond is bekleed met een dik slijmvlies dat ondoorlaatbaar is voor het hiv-virus. Ook heeft speeksel anti-viruseigenschappen die het aids-virus kunnen verlammen, maar niet doden.

Bloedend tandvlees of wondjes in de mond?

Vaak stellen mensen zich de vraag: en wat als mijn partner bloedend tandvlees heeft? Of als hij een ontsteking in de mond heeft? Als dat echt ernstig is, zal er inderdaad meer virus in het speeksel terechtkomen. Maar ook dan blijft gezond mondslijmvlies voldoende stevig om die extra hoeveelheid virus toch geen kans te geven.

Enkel en alleen wanneer jouw mondslijmvlies beschadigd is door aftjes, koortsblaasjes, ontstoken wondjes enz. én je partner heeft bloed of etter in zijn speeksel, bestaat er in theorie een kans dat virus in jouw bloedbaan terechtkomt. In de praktijk komt dit risico zelden voor omdat tongzoenen met pijnlijke wonden (bv. herpesblaasjes) in of rond de mond helemaal niet leuk is.