U bent hier

/
Vanaf welke leeftijd mag ik seks hebben?
Eerste keer
Vanaf welke leeftijd mag ik seks hebben?
gelukkig koppel in bed
Vraag

De wettelijke minimumleeftijd voor seksueel contact is vastgelegd op 16 jaar. Of je er op die leeftijd, of op een andere moment, klaar voor bent, is iets anders. 

16 jaar en seks

Op deze leeftijd heb je 'seksueel zelfbeschikkingsrecht'. Dat betekent:

  • dat je voor de wet 'rijp' genoeg bent om toestemming te geven voor seksueel contact,
  • en dat je seks mag hebben met iedereen die 16 is of ouder op voorwaarde dat die daarmee akkoord gaat.

Jonger dan 16 en seks

Wie jonger is dan 16 is volgens de wet niet 'rijp' genoeg om toe te stemmen met seksuele handelingen. Dus: wie jou als min-16-jarige ‘bij een seksuele handeling betrekt’ pleegt volgens de wet een misdrijf.

Betekent dat dan dat je niet mag experimenteren met seks als je nog geen 16 bent? De wet legt inderdaad een leeftijdsbeperking op. Als iemand klacht neerlegt, dan is je vriend(in) strafbaar. Dit wordt omschreven als aanranding van de eerbaarheid.

Jonger dan 14 en seks

Wanneer je seks hebt met iemand van nog geen 14, wordt dit wettelijk beschouwd als verkrachting, ook al willen beide partners het.

De wet beschermt jongeren tegen seksueel misbruik

De wet waaruit we een leeftijd voor seksuele meerderjarigheid afleiden, komt uit de strafwet voor volwassenen. Het is dus eigenlijk geen wet voor minderjarigen. De wet geeft aan dat volwassenen geen seks mogen hebben met jongeren onder de 16 jaar. Hier schuilt het volgende idee achter: jongeren onder de 16 kunnen nog niet voor zichzelf beslissen of ze al seks willen en zouden misschien met seks instemmen omdat een volwassene het verlangt, niet omdat ze er al klaar voor zijn.

De wet beslist voor eens en voor altijd dat het niet kan en wil zo de jongere (die nog niet voor zichzelf kan beslissen) beschermen. Als een jongere aangifte wil doen van seksueel misbruik, vergemakkelijkt de wet het dus om aan te tonen dat er sprake was van misbruik. De leeftijd van de jongere spreekt voor zich.

De wet in de praktijk

Vrijen met een man of vrouw tussen 16 en 18 jaar is dus niet verboden. Maar ook jongeren die nog geen 16 zijn, hebben soms al geslachtsgemeenschap. Volgens de wet is dit strafbaar, in de praktijk gebeurt het zeer zelden dat jongeren vervolgd en gestraft worden wanneer ze seks hadden met een leeftijdsgenoot.

Er moet al een klacht neergelegd worden, wat maar weinig gebeurt. En wanneer het gebeurt worden die zaken meestal geseponeerd, wat betekent dat ze niet tot bij de rechter komen. Wat altijd belangrijk blijft is dat deze jongeren er zich klaar voor voelden en dat niemand gedwongen werd of druk ervaarde. Is er wel sprake van dwang of druk, dan is er reden om het tot een rechtszaak te brengen.