U bent hier

/
Is de combinatie van pijn en genot bij BDSM normaal?
Experimenteren met seks
Is de combinatie van pijn en genot bij BDSM normaal?
meisje vastgebonden op bed
Vraag

BDSM is helemaal niet abnormaal. Pijn en genot kunnen samengaan en seksueel opwindend werken.

BDSM in de geschiedenis

De combinatie van pijn en genot is niets nieuws. In het oude Egypte werden al bepaalde vormen van BDSM beoefend. Ook in de Kama Sutra wordt gesproken over pijn als een aanvaardbare manier om extra seksuele prikkels te krijgen. Tijdens seks die niet meteen SM-gericht is, speelt pijn soms ook een rol. Bijten, aan de haren trekken en een occasionele klets op de poep worden als ‘normaal’ seksueel gedrag gezien.

Pijn bij seks en de hersenen

Dat fysieke pijn als aangenaam ervaren wordt, heeft een neurologische verklaring. De gebieden in de hersenen die pijn en plezier beoordelen, hebben een gelijkaardige werking. Door de twee aan elkaar te verbinden kan de combinatie pijn-genot seksueel opwindend worden. De pijn kan langzaam opgebouwd worden waarbij de dominant verschillende seksueel stimulerende attributen gebruikt zoals zweepjes, tepelklemmen of vibrators. Op die manier koppel je iets aangenaams aan iets minder aangenaams, zodat de pijn na een tijdje ook fijn wordt.

Controle loslaten bij BDSM

Sommigen houden van BDSM omdat het toelaat de controle en verantwoordelijkheid aan iemand anders over te laten. Het loslaten kan bevrijdend werken. Je kan houden van het spanningsveld dat bestaat tussen je SM-rol en de manier waarop je je gedraagt in het dagelijkse leven. Wie in het dagelijkse leven eerder voorzichtig of onderdanig is, kan in een SM-spel een dominante rol spelen of omgekeerd.

Met de medewerking van: Seeuws Jantien. Bron: Seeuws, J. (2013). Meer dan vijftig tinten. Een exploratieve studie naar BDSM in Vlaanderen.