U bent hier

/
Wat is squirten?
Orgasme
Wat is squirten?
wat is squirten
Vraag

Squirten is het fenomeen waarbij een vrouw vocht verliest wanneer ze klaarkomt. Een spuitorgasme komt maar bij een minderheid van de vrouwen voor, voornamelijk wanneer de g-plek gestimuleerd wordt.

Samenstelling squirtvocht

Als een vrouw bij het orgasme meer dan enkele milliliters vocht verliest, wordt dat ook wel 'squirten' genoemd. Bij analyse van dit vocht in een laboratorium, ziet men dat dit bestaat uit verschillende vloeistoffen:

Prostaatvocht

Dit vocht is afkomstig uit de klieren van Skene (rond de opening van de plasbuis) en bevat het zogenaamde PSA (prostaat specifieke antigeen). Prostaatvocht is een dikke, melkachtige vloeistof, die een beetje lijkt op het vocht dat vrijkomt bij een mannelijke zaadlozing. De kliertjes van Skene produceren bij het squirten doorgaans echter maar enkele druppels vocht.

Vaginaal opwindingsvocht

Het heldere vaginale vocht wordt niet afgescheiden door klieren, maar sijpelt in het vaginale kanaal vanuit de haarvaten van de vaginale wand. Dat begint als kleine druppels maar vloeit uiteindelijk samen tot de hele binnenkant van de vagina bevochtigd is.

Verdunde urine

Uit onderzoek is herhaaldelijk gebleken dat deze grotere hoeveelheden squirtvocht ook urine bevatten, weliswaar in sterk verdunde vorm. Het squirtvocht heeft echter doorgaans niet de kleur, geur of smaak van urine.

Baarmoederhalsslijm

De kleur en textuur van het cervixslijm verschilt naargelang de periode in de menstruatiecyclus. Het is soms erg plakkerig of crèmeachtig, dan weer eerder waterig of witachtig.

Hoe ziet squirtvocht eruit

Omdat het een mengsel is van verschillende vloeistoffen en omdat urine geproduceerd tijdens seksuele opwinding anders van samenstelling is dan gewoonlijk, lijkt dit squirtvocht niet op urine en smaakt het ook niet zo.

Ook zeggen vrouwen die squirten dat dit vocht niet naar urine ruikt. Dat klopt, omdat de andere stoffen in dit vocht de geur veranderen en bovendien urine die tijdens seks wordt geproduceerd veel wateriger is dan anders.