U bent hier

/
Hoe vaak mag ik masturberen?
Vingeren
Hoe vaak mag ik masturberen?
Hoe vaak mag ik masturberen ?
Vraag

Hoe vaak je masturbeert maakt op zich niet uit. Het maakt deel uit van je seksuele ontwikkeling. Het kan echter ook dat je vindt dat je er te weinig controle over hebt.

Niet ongezond of abnormaal

Sommigen doen het bepaalde periodes vaker dan op andere momenten in hun leven. Hier cijfers op kleven, is moeilijk. Tijdens de puberteit gaan de meeste jongeren op ontdekkingstocht van hun lichaam en is het zeker niet abnormaal dat je veel masturbeert. Vaak masturberen is op zich niet schadelijk voor je gezondheid.

Masturberen in een relatie

Ook als je een relatie hebt, hoeft masturberen geen slecht teken te zijn. Zich masturberen betekent zeker niet dat je je lief minder graag ziet of je niet voldoende seksueel bevredigd voelt. Je lief zal immers niet altijd beschikbaar zijn als jij er zin in hebt. En vaak betekent het dat je gewoon wat tijd wil voor jezelf.

De controle kwijt?

Heb je het gevoel dat je te veel masturbeert en dat je er de controle over verliest, dan kan je een verslaving aan het kweken zijn. Dit is niet meteen meetbaar, maar het gaat eerder over een steeds aanwezig dwingend gevoel om je door je opwinding te laten afleiden.

Je gaat dan vaak risico's opzoeken (bv. ongewone plekken of tijdstippen, kans om betrapt te worden) en moet op termijn steeds meer of vaker masturberen met steeds heftigere prikkels (hardere porno bijvoorbeeld) omdat het huidige niveau niet meer voldoet. Dit gaat meestal gepaard met schaamte- en/of schuldgevoelens en de wens of pogingen om te minderen of te stoppen.

Er is een verschil tussen een masturbatieprobleem en een -verslaving. Heb je een probleem, dan vang je signalen op en kan je jezelf bijsturen. Ben je echt verslaafd, dan zoek je best therapeutische hulp.