U bent hier

/
Hoe begin ik aan rollenspel?
Verleiding & opwinding
Hoe begin ik aan rollenspel?
Hoe begin ik aan rollenspel?
Vraag

Kaart het aan bij je lief. Je kan er over beginnen naar aanleiding van iets wat je op het internet of in een tijdschrift hebt gezien, op een serieuze of grappende manier. Gaat je lief er op in, maak dan duidelijk dat je eens echt een rollenspel met hem of haar wil uitproberen.

Rolverdelingen

Een rollenspel kan een klassiek karakter hebben, maar natuurlijk doen jullie je eigen ding. Je eigen fantasieën vormen ook een goed vertrekpunt. Populaire rolverdelingen zijn:

  • Dokter en patiënt(e)
  • Huisvrouw en pizzakoerier/klusjesman
  • Leraar en student
  • Inbreekster en bewoner van het huis
  • Meester en slaaf

Tijdens een eerste rollenspel kies je misschien liever voor een ‘light’ scenario (een van de twee die zich iets dominanter gedraagt dan normaal of 2 onbekenden die elkaar ontmoeten). Indien jullie het leuk vonden, kunnen jullie met andere rollen experimenteren.

Voorbereiding rollenspel

Als je moeilijk kan improviseren, denk dan op voorhand na over hoe je je rol zal spelen, en over wat je zal zeggen en doen. Attributen en aangepaste kledij helpen om je in te leven. Bespreek met je lief wat er wel en niet kan. Ben je eenmaal bezig, dan is het immers nogal moeilijk om je spel te onderbreken voor een uitgebreid gesprek hierover. Laat wel steeds ruimte om tijdens het spel gewoon kort een pauze of stop in te roepen, wanneer je voelt dat de ander over je grenzen gaat.

Rollenspel in de praktijk

Al voelt het misschien wat ongemakkelijk en komen sommige zinnen of situaties lachwekkend over, probeer in je rol te blijven. De eerste keer is dat mogelijks minder eenvoudig, maar na verloop van tijd word je sowieso een betere acteur. Bespreek achteraf nog even wat jullie er van vonden, wat beter kan de volgende keer, wat je niet fijn vond…

Rollenspel toch niets voor jullie ? Experimenteer dan op andere manieren.