U bent hier

/
Hoe maak ik een screenshot?
Cyberseks
Hoe maak ik een screenshot?
meisje en jongen kijken naar hun laptop
Vraag

Een screenshot of afdruk van je computerscherm is makkelijk te maken. 

Heel eenvoudig

In Windows kan je een schermafdruk eenvoudig maken door de ‘shift’ en de ‘print screen’-toets op het toetsenbord in te drukken, soms is er zelfs een aparte knop op je toetsenbord. Je krijgt zo een afbeelding van wat er op een bepaald moment zichtbaar is op een beeldscherm. Je kan die afbeelding dan plakken (met Ctrl V) in een worddocument, een mail enz. Ook smartphones hebben vaak de mogelijkheid om een foto van het scherm te maken.

Alle gespreken

Alle Facebook- en MSN-gesprekken en beelden gemaakt met een webcam, kan je dus opslaan als schermafdruk. Als je met iemand chat over seks, kan je een screenshot maken van jullie chatconversatie. Op foto’s kan je klikken met de rechtermuisknop en kiezen voor ‘afbeelding opslaan als’.

Slechte intenties

Let dus op. Een screenshot kan je helpen om bewijsmateriaal te verzamelen. Maar iemand met slechte intenties kan die techniek ook gebruiken om ongewenst beelden of berichten verder te verspreiden. Maak zelf ook nooit een schermafdruk van beelden van de ander zonder dat deze je daar toestemming voor gaf. Als de beelden seksueel getint zijn en de afgebeelde is minderjarig, dan is dat zelfs strafbaar.