U bent hier

/
Waarop moet ik letten als ik ga cyberseksen?
Cyberseks
Waarop moet ik letten als ik ga cyberseksen?
Waarop moet ik letten als ik ga cyberseksen?
Vraag

Als je wil cyberseksen, geniet ervan, maar hou het veilig. Heb je een lief, maak dan eerst afspraken met hem of haar. 

Geniet ervan

Cyberseks kan heel spannend zijn. Het is af te raden om het met een onbekende te doen, maar met je lief kan het geweldig leuk zijn. Vooral als je elkaar niet veel kan zien, kan cyberseks het alternatief zijn voor seks 'in het echt'. Cyberseks kan heel veel invullingen hebben: je kan je fantasieën naar elkaar schrijven, sexy foto's opsturen of - voor gevorderden - masturberen voor de webcam (al dan niet met aanwijzingen van de ander). Heel veel is mogelijk. Het is ook een manier te leren over wat je zelf en wat de ander leuk vindt bij seks.

Hou het veilig

  • Doe niets waarin je geen zin hebt. Ken je grenzen en geef ze aan. Hiervoor moet de ander je respecteren. Doet die dat niet, dan is die geen goede cyberseks-partner.
  • Cyberseks niet met mensen die je helemaal niet kent. Laat je zeker niet onder druk zetten. Wil je niet cyberseksen, dan ben je daarom niet preuts. Integendeel. 
  • Vermeld nergens persoonlijke gegevens (je thuisadres, je gsm-nummer) aan iemand die je niet kent.
  • Zorg dat je niet herkenbaar in beeld komt. Als beelden van de cyberseks in het slechtste geval verspreid worden, dan kan je niet herkend worden. 
  • Ken je je cyberseks-maatje niet, spreek niet af om elkaar te ontmoeten. Doe je dat toch, spreek dan af op veilige openbare plaatsen, in het gezelschap van anderen of nadat je iemand daarvan op de hoogte hebt gebracht.
  • Hou je cybersekssessies bij, om bij eventuele problemen te kunnen aantonen dat je te goeder trouw handelde.
  • Zorg dat je niet betrapt kan worden als je dat niet wil.

Overdrijf niet

Als je zoveel cybersekst dat je school, familie en vrienden eronder lijden, dan is de kans groot dat je overdrijft. Een gesprek bij een jeugdadviescentrum (JAC) kan helpen.

Maak afspraken met je lief

Als je al een vriend(in) hebt, en je wil cyberseksen met anderen, bespreek dit dan eerst met hem of haar. Wat denkt hij of zij erover dat jij wil cyberseksen? Ervaart je lief dat als ontrouw? Zo voorkom je dat dit hier problemen over ontstaan.