U bent hier

/
Ik kreeg sperma in mijn neus en ogen door mijn vakantielief
Besmetting
Ik kreeg sperma in mijn neus en ogen door mijn vakantielief
ik-kreeg-sperma-in-mijn-ogen-door-mijn-vakantielief
Advies van de sekscoach

Vorig jaar ben ik op vakantie geweest in Kroatië waar ik een leuke jongen leerde kennen en waar ik seks mee gehad heb. Hij heeft mij eerst gebeft en daarna heb ik hem gepijpt zonder condoom.

Ik heb hem niet laten klaarkomen in mijn mond, maar toen hij klaarkwam is er wel sperma in mijn neus en ogen terechtgekomen. Op dat ogenblik maakte ik mij hierover geen zorgen, maar nu ik al enkele weken thuis ben vraag ik me af of ik zo een besmetting met aids kan hebben opgelopen?

Advies

Je hebt er goed aan gedaan om bij het pijpen geen sperma in de mond te nemen. Over het voorvocht hoef je je ook geen zorgen te maken. De concentratie virus in het voorvocht is immers te klein om besmet te worden. Als je echter pijn in je mond hebt door bijvoorbeeld aftjes of kleine wondjes, pijp je beter niet of enkel met condoom.

Theorie

De sperma die in je neus is gekomen, kan ook geen kwaad, zo kan je absoluut niet besmet geraken. Wat betreft de sperma in je ogen ligt het anders. Het oogslijmvlies biedt weinig bescherming tegen het hiv-virus omdat het zo dun en makkelijk doordringbaar is. Langs deze weg kan je dus makkelijk besmet geraken met het hiv-virus, maar dat is de theorie.

Praktijk

In praktijk krijg je normaal gezien nooit grote hoeveelheden sperma (én virus) in je ogen, wat het risico op een eventuele besmetting al een heel stuk verkleint. Daarnaast heb je als mens ook de neiging om direct met je ogen te knipperen als er iets in je ogen komt.

We kunnen dus stellen dat de ogen een makkelijke toegangspoort voor het hiv-virus vormen waardoor er zeker risico op besmetting is. Toch mag je dit risico ook niet te hoog inschatten, omdat het normaal gezien altijd om kleine hoeveelheden sperma (en dus ook virus) gaat. Maak je je echt ongerust, dan kan je je best laten testen op hiv. Dit kan vanaf 4 weken na het seksuele contact.