U bent hier

/
Kan je een soa of hiv krijgen bij vingeren?
Besmetting
Kan je een soa of hiv krijgen bij vingeren?
koppel in bed
Vraag

Het hiv-virus (dat aids veroorzaakt) dringt niet door gewone huid. Vingeren is dus op zich een ongevaarlijke handeling wat betreft overdracht van hiv en de meeste andere soa's.

Klein risico bij wondjes

Maar als je wondjes aan de handen hebt die af en toe een beetje durven bloeden, dan komen je handen wel in contact met vaginaal vocht dat mogelijk hiv-virus bevat. Dan is de huid, de normale bescherming van je lichaam, op die plaats weg en kan het virus je lichaam binnendringen.

Welke wondjes?

Met wondjes bedoelen we een ontstoken open verwonding, een brandwonde of natte eczeem. In een wonde concentreren zich massaal veel witte bloedlichaampjes. Net deze cellen heeft het hiv-virus nodig om zich in te nestelen. Je moet niet in paniek slaan als je bijvoorbeeld achteraf een kleine wonde zou ontdekken. Bij verwondingen ontstaat er steeds na korte tijd een stolsel (dat later een korstje vormt). Dit is voldoende om je huid af te sluiten en het beschermt je tegen het binnendringen van het virus.

Slijmvliezen

Als via de vingers slijm van vagina of anus, sperma of menstruatiebloed wordt overgebracht van de één naar de slijmvliezen van de ander, is er een kleine kans op besmetting met soa's en een zeer kleine kans op besmetting met hiv. Bij intiem contact loop je kans op besmetting met schurft en schaamluis.

Niet meteen de penis aanraken

Let op: wanneer je iemand vingert die mogelijk hiv heeft, zorg er dan voor dat je na het vingeren niet onmiddellijk je penis aanraakt en je begint af te trekken met vaginaal vocht. Er is een kleine kans op overdracht van hiv (door vaginaal vocht of menstruatiebloed onmiddellijk op de doorlaatbare plaatsen van de penis over te brengen).

Anaal vingeren

Als je je partner anaal vingert en je brengt dadelijk daarna je vingers in de vagina van je partner loop je wel een risico op overdracht van soa's. Was dus steeds je handen nadat je je partner anaal vingerde.