U bent hier

/
Is een vaccinatie tegen baarmoederhalskanker alleen voor jonge meisjes?
Jezelf beschermen
Is een vaccinatie tegen baarmoederhalskanker alleen voor jonge meisjes?
vrolijk meisje in de winter
Vraag

Ben je ouder dan 18 en geen maagd meer? Toch kan het nog nuttig zijn om je te laten vaccineren tegen het HPV, het virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt. Bespreek de mogelijkheden met je arts.

Hoe vroeger, hoe beter

De vaccinatie is zinvol voor alle vrouwen tot 26 jaar. Een vaccinatie vòòr de eerste seksuele contacten geeft wel de beste bescherming. De huidige terugbetalingsregel richt zich tot meisjes tussen 12 en 18 jaar oud. Studies tonen aan dat het vaccin het meest effectief is voor meisjes vanaf de leeftijd van 10 jaar.

HPV-vaccin tot 26 jaar

In dat geval kan het vaccin je het best beschermen tegen bepaalde types van het virus, met name 16 en 18, die het hoogste risico inhouden. HPV is zeer besmettelijk en wordt vaak in de eerste jaren na het eerste seksueel contact opgelopen. Niettemin kan vaccinatie, ook als je geen maagd meer bent, zinvol zijn op voorwaarde dat je nog jonger bent dan 27 jaar.

Jongens en het HPV-vaccin

Jongens kunnen uiteraard geen baarmoederhalskanker krijgen, maar ze kunnen het virus wel doorgeven. HPV zou ook een rol spelen bij het ontstaan van keelkanker en enkele zeldzame vormen van penis- of aarskanker. Maar hiervoor is nog verder onderzoek nodig. De overheid heeft beslist om jongens (nog) niet te vaccineren.