Het vaccin beschermt tegen HPV, het virus dat bepaalde types van kanker en genitale wratten veroorzaakt. Voor meisjes en jongens tussen 11 en 13 jaar is de vaccinatie gratis op school.

Er zijn twee soorten vaccins tegen HPV: Cervarix® en Gardasil9®. 

HPV virus vaccinatie: hoe werkt het?

Beide vaccins werken preventief. Ze hebben geen genezende werking. Dit wil zeggen dat je er een besmetting met een bepaald HPV-type niet mee kan genezen eens je die hebt.

Wel kan je een besmetting met één van de vele andere types tegengaan. Je kan er ook geen genitale wratjes of kankerletsels mee genezen.

Door de vaccinatie ben je minstens beschermd tegen een infectie met de HPV-types die in het vaccin zitten. Het is echter wel nog mogelijk om besmet te raken met HPV-types die niet in het vaccin zitten.

Hoeveel kost het HPV-vaccin?

Het vaccin wordt gratis aangeboden in het eerste jaar van het secundair onderwijs. Sinds september 2019 niet enkel meer aan meisjes, maar ook aan jongens. De vaccinatie is niet verplicht, maar wordt sterk aangeraden.

  • Ben je een meisje tussen 12 en 18 jaar, dan krijg je het HPV-vaccin volledig terugbetaald. Je betaalt dan nog 12 euro per dosis (remgeld).
  • Ben je als meisje ouder dan 18 jaar, dan krijg je het gedeeltelijk terugbetaald. Contacteer daarvoor je mutualiteit. 

Bekijk de terugbetalingsregels voor het HPV-vaccin.

Zonder terugbetaling kost een dosis Cervarix® ongeveer 118 euro en een dosis Gardasil9® 134 euro. 

Is het HPV-vaccin ook geschikt voor jongens?

Jazeker. HPV speelt immers niet enkel een rol bij het ontstaan van baarmoederhalskanker, maar ook bij het ontstaan van penis-, aars-, hoofd- en nekkankers.

Jongens kunnen uiteraard geen baarmoederhalskanker krijgen, maar ze kunnen wel één van de andere vormen van kanker ontwikkelen, én het virus doorgeven. Bovendien beschermt vaccinatie (Gardasil9®) ook tegen genitale wratten.

Hoe wordt het HPV-vaccin toegediend?

De huisarts (of de schoolarts) dient het HPV-vaccin toe. De volledige vaccinatie op jonge leeftijd bestaat uit twee inspuitingen.

Voor wie is het HPV-vaccin bedoeld?

Het vaccin werkt het best wanneer men nog niet in contact is geweest met HPV. Je komt gemakkelijk met HPV in aanraking omdat het zeer vaak voorkomt én omdat de kans op besmetting bij elk seksueel of intiem contact hoog is.

Vaccinatie gebeurt dus best op jonge leeftijd alvorens je seksueel actief bent.

Een vaccin tegen HPV is echter niet enkel geschikt voor maagden. Bespreek met je arts of vaccinatie voor jou nog zinvol is, zelfs wanneer je al partners had. Het vaccin kan zowel bij jongens als bij meisjes toegediend worden.

Veelgestelde vragen

Moet ik nog uitstrijkjes laten afnemen als ik gevaccineerd bent tegen HPV?

Ja, want het vaccin beschermt niet tegen alle HPV-types. En ook niet tegen bestaande infecties. 

Kan je je laten vaccineren als je al besmet bent?

Als je al besmet zou zijn voor het vaccin wordt toegediend, is dat geen probleem. 

Moet je de vaccins tegen HPV bij dezelfde dokter halen?

Je kiest volledig zelf welke dokter de inspuitingen geeft.

Zorg ervoor dat je het vaccinatieschema respecteert en afmaakt. Wanneer je het vaccin in de apotheek gehaald hebt, ga je best onmiddellijk naar de dokter voor de inspuiting.

Indien dat niet mogelijk is, moet je het vaccin in de koelkast bewaren (4°C). Een hogere temperatuur vermindert immers de goede werking van het vaccin.

Wanneer wordt het HPV-vaccin beter niet toegediend?

De HPV-vaccinatie wordt afgeraden:

  • als je koorts hebt (hoger dan 38°)
  • wanneer je je te ziek voelt om naar buiten te gaan
  • in geval van zwangerschap

Bespreek dit met je arts.