Vijf maanden geleden gebeurde er iets wonderlijks, ik kreeg te horen dat ik zwanger was.

Mijn partner en ik waren dolblij en we konden niet wachten om hem of haar te verwelkomen. Alle kleine ongemakjes van de zwangerschap vind ik niet eens zo lastig. Maar we hebben al weken geen seks meer gehad…

Mijn partner durft namelijk geen seks met mij te hebben, hij is bang voor de baby. Zelfs nadat de dokter hem had verzekerd dat het geen kwaad kon, heeft hij mij nauwelijks nog aangeraakt. Ik weet eigenlijk niet of hij bang is om de baby pijn te doen, of hij mij ook niet meer aantrekkelijk vindt.

Tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap was er geen probleem, alles bleef bij het oude. Het was zelfs beter en meer dan dat, het nieuws van in blijde verwachting te zijn zorgde voor een opflakkering van de passie tussen ons.

Geleidelijk aan werd het minder, in plaats van dagelijks werd het wekelijks. Een aanraking werd een zeldzaamheid, hij kijkt me amper nog aan. Het is niet dat Tom geen aandacht aan me besteedt, hij regelt alles in verband met de zwangerschap. Hij klaagt niet en springt recht om aan al mijn grillen tegemoet te komen, maar zodra we in bed liggen gaat het licht uit en draait hij zich om.

Ik durf hem er niet direct op aan te spreken want ik ben bang voor zijn antwoord. Wat als hij mij inderdaad niet meer aantrekkelijk vindt? Moet ik dan nog vier maanden zonder intimiteit door het leven gaan, dat houd ik niet uit!

Onlangs stortte ik mijn hart uit bij een vriendin, ze vertelde dat het bij haar omgekeerd was.Tijdens haar zwangerschap was zij het die maar zelden zin had in seks. Zeker tijdens de laatste maanden, en ook na de zwangerschap heeft het een tijdje geduurd voordat ze terug aan seks toe was.

Ik weet dat het stom is, maar voel me redelijk onzeker doordat ik ben aangekomen. Ik weet dat het de normaalste zaak is van de wereld, maar ik kan het niet helpen. 

Op een avond vroeg ik het hem, nadat hij zich weer eens had omgedraaid. “Nee natuurlijk vind ik je niet onaantrekkelijk, ik vind het gewoon raar om seks te hebben terwijl ons kindje erbij is”, zei hij. 

“Hm, zo had ik het nog niet bekeken”, antwoordde ik. Daarna hebben we allebei enkele dagen moeten wennen aan dat idee. Maar van tijd tot tijd vinden we terug een moment om aandacht te besteden aan elkaar.

 Clara, 24 jaar