Monique - Ik vernam dat ik hiv-positief was in 1992. Toen ik dat hoorde, dacht ik dat ik ging sterven binnen de twee maanden.

In 1996 kreeg ik de eerste hiv-behandeling. Maar die eerste behandelingen waren heel zwaar. Het waren veel pillen en er waren veel bijwerkingen.In 2004 stemde ik toe om de medicatie te veranderen. Ik begon met de nieuwe behandeling.

Met de nieuwe medicatie kreeg ik vertrouwen

Daarmee had ik geen bijwerkingen meer. Helemaal niets. En toen ik zag dat de resultaten goed bleven, begreep ik dat ik niet ging sterven.

Er was geen gevaar meer, ik kon leven. Toen kreeg ik vertrouwen.

Portret van Monique
Ik kon moeilijk praten over hiv door alle negatieve commentaar.

In het begin was het moeilijk om over hiv te praten. Want ik hoorde veel negatieve commentaar rond mij over mensen met hiv. Ik had schrik om erover te praten.

En ik dacht: ‘Ik ga toch sterven binnenkort, waarom erover praten met hen? Ze zullen lachen met mij’. Dus ik hield mijn mond en zei niets.  

Monique in tuin
Dankzij Muungano bloeide ik open.

In 1996-1997 begonnen we de groep Muungano. Muungano is een vereniging van mensen met hiv van Sub-Saharaanse origine. Dankzij Muungano bloeide ik open. Ik had niet langer schrik om over mijn seropositiviteit te praten.

Danzij Muungano begon ik open te praten met mijn familie en in de Afrikaanse gemeenschap. Dankzij Muungano begreep ik veel zaken. Ik kreeg goede informatie. En ik begon met plannen maken.

Maak iets van je leven, blijf er niet bij zitten.

Ik begon een vereniging tegen hiv/aids, ik begon te werken, ik bouwde mijn huis. En nu zeg ik altijd tegen andere vrouwen met hiv: 'Maak iets van je leven. Blijf er niet mee zitten. Maak iets van je leven en maak plannen.'

Portret van Monique

Hulp en steun na een hiv-diagnose

Heb je recent een hiv-diagnose gekregen?

Lees welke eerste stappen jou kunnen helpen.

Bekijk meer info en verhalen over leven met hiv.

Muungano ('eenheid en solidariteit') is een groep voor zelfhulp en solidariteit voor en door mensen die leven met hiv. Opgericht door het HIV-SAM Project van het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen. Sluit je aan bij een patiëntengroep