Beeld het je even in: je bent 22 jaar oud en gaat op een willekeurige zaterdagavond iets drinken met je vriendinnen. Het is gezellig, je bent in de mood en besluit om te gaan dansen. Niets leuker dan een avondje uit met vrienden, toch? 

Ergens halverwege de nacht spot je een leuke jongen. Je maakt oogcontact, lacht even en beetje bij beetje beweeg je dichter naar elkaar toe. Na wat flirterig dansen maak je een praatje aan de bar en het klikt. Je kent het wel, van het een komt het ander en voor je het weet, ben je aan het kussen.

Zelf maakte ik deze situatie al meerdere keren mee en ik kan je garanderen, ze eindigen altijd op dezelfde manier. Uiteindelijk vraagt de leuke jongen iets als ‘Heb je zin om mee te gaan naar mijn kot?’ of ‘Kunnen we dit niet ergens rustiger verder zetten?’ en telkens opnieuw voel ik mij verplicht om ‘nee’ te zeggen. Dit omdat ik met een probleem zit: ik ben nog maagd. 

Het is niet zo dat ik preuts ben of wacht op de ware. Ik vind het zelfs helemaal niet zo belangrijk dat ik verliefd ben op de persoon met wie ik voor de eerste keer naar bed ga. Het probleem is dat ik het gewoon een heel ongemakkelijke situatie vind. Op welk moment zeg je namelijk het best dat het je eerste keer is? Roep je het over de muziek heen in een overvolle club zodat die jongen weet waar hij aan begint voor je ‘ja’ zegt? Of ga je met hem mee en start je het ongemakkelijke gesprek wanneer je al op zijn bed zit? Of zeg je zelfs helemaal niets en doe je alsof je al heel wat ervaring hebt? Er zijn duidelijk verschillende scenario’s, maar volgens mij is er geen enkele ideale optie. Ik hoop maar dat het op een dag allemaal zichzelf uitwijst…

Stefanie, 22 jaar

Geschreven door Ann Dehoucke