Nathalie - Toen ik hoorde dat ik hiv-positief ben, dacht ik dat ik het niet zou overleven. Ik wist niet goed hoe ik ermee moest omgaan.

Ik woonde toen in Zuid-Afrika en ik werd heel ziek. Bij de dokter namen ze een hiv-test af bij mij en mijn vriend. Mijn vriend en ik bleken hiv-positief. Ik voelde mij vies en beschadigd.

Ik besefte dat een kinderwens nog mogelijk is.

De arts legde mij duidelijk uit dat je hiv niet kunt overdragen als je de medicatie correct neemt. Dat hielp mij om het na verloop van tijd te kunnen plaatsen. Ik besefte dat er een leven is na de diagnose, en dat ook een kinderwens nog mogelijk is. 

Nathalie op speeltuin
Ik had schrik om hiv door te geven aan mijn kind.

Toen ik zwanger was, was ik heel gelukkig. Maar ik had ook schrik om hiv door te geven aan mijn kind. De gynaecoloog en de hiv-arts vertelden mij dat dat niet kan als je goed opgevolgd wordt.

Ze raadden mij aan om met een keizersnede te bevallen, dan ben je honderd procent veilig. Maar ook een natuurlijke bevalling is mogelijk. 

Mijn ouders hebben het heel goed opgevat.

Ik durfde het op dat moment nog niet te vertellen aan mijn ouders, uit schaamte en uit schrik voor hun reactie. Ik wou eerst zeker zijn dat alles in orde was. 

Ze hebben dat goed opgevat, omdat ik hen de site van Sensoa aanraadde.

Ik vertelde hen dat ik elke dag mijn hiv-medicatie goed neem, dat ik het niet kan overdragen en dat ik heel gezond ben. 

Ik had nooit verwacht dat een niet-positief persoon met mij een relatie zou willen. 

Nu voel ik mij heel goed. Ik heb een heel goede relatie. Mijn partner is hiv-negatief. Ik had nooit verwacht dat een niet-positief persoon met mij een relatie zou willen beginnen. 

Nathalie naast poster met opschrift alles komt goed
Praat over hiv, het helpt niet als je erover zwijgt.

Ik raad mensen aan om over hiv te praten. Het helpt niet als je het voor jezelf houdt, want dan blijft het malen in je hoofd. Blijf je niet slecht voelen: er is een leven na de diagnose. 

Portretfoto Nathalie

Hulp en steun na een hiv-diagnose

Heb je recent een hiv-diagnose gekregen?

Lees welke eerste stappen jou kunnen helpen.

Bekijk meer info en verhalen over leven met hiv.