Vraag

Een maand geleden gebeurde mijn grootste nachtmerrie: het condoom scheurde. Mijn vriendin is niet aan de pil. We moesten dus een morning-after pil halen. Het was mij niet duidelijk hoe zeker je daarvan kan zijn bij de noodpil, maar het heeft gewerkt: na een (te) lange periode van stress bleek mijn vriendin niet zwanger te zijn. Oefff.  
 
Sindsdien heeft mijn vriendin veel minder zin in seks. Ze zegt alleen maar dat ze het druk heeft en moe is. Wat nu? Ik mis het vrijen en het begint nu toch wel tussen ons in te staan. Is er iets dat ik kan doen? Komt het door die morning-after pil? 

Erik, 21 jaar 
 

Advies

Hi Erik, 
 
Niet leuk dat jullie met die onzekerheid gezeten hebben. Het is in elk geval goed dat jullie aan de noodpil hebben gedacht! 
 
Het is belangrijk om te weten dat de noodpil niet altijd werkt. De noodpil is zeer efficiënt, maar kan niet in alle gevallen een zwangerschap voorkomen. Tijd is hier essentieel: hoe minder uren je laat verstrijken na het seksueel contact, hoe groter de kans dat je een zwangerschap kan vermijden.   
 
Er zijn twee noodpillen op de markt: de klassieke en Ella One. De klassieke heeft als werkzame stof een synthetische versie van progesteron, levonorgestrel, en moet binnen 72 uur na onbeschermde seks worden ingenomen.

Ella One heeft een soortgelijke werkzame stof, ulipristalacetaat, en kan tot 120 uur na onveilige seks worden ingenomen. Ella One is iets betrouwbaarder dan de klassieke noodpil maar voor allebei geldt dus: hoe eerder, hoe effectiever. 
 
En dan wat betreft je tweede vraag: de noodpil op zichzelf kan in principe niet de directe oorzaak van geen zin in seks zijn. Maar indirect kan er wel een effect zijn: je vriendin heeft met de stress gezeten dat ze zwanger kan zijn.

Dit kan angst geven dat het bijvoorbeeld nog een keer gebeurt. Angst kan je verlangen en opwinding nogal verstoren. Sowieso is het verstandig om met de huisarts te bespreken om in de toekomst eventueel een ander anticonceptiemiddel te gebruiken.  
 
Er kunnen ook heel andere redenen zijn waarom je lief op dit moment geen zin in seks heeft. Het kan zijn dat de situatie van de noodpil daar los van staat of net de ‘laatste druppel’ was.

Bijvoorbeeld stress door school of werk, zaken in de familie en/of vriendenkring die niet helemaal lekker lopen,  onzekerheid… You name it, het kan allemaal verklaren waarom je libido lager ligt of je even echt nul zin in hebt. Sowieso fluctueert dat altijd wat en zijn er steeds periodes waarin je net meer of net minder zin hebt, afhankelijk van allerlei factoren in je leven. 
 
Je vermeldde dat je vriendin vermoeid is maar weet je ook waardoor? Dat kan al een goed begin zijn voor een rustig gesprek over wat er op dit moment allemaal speelt en hoe jullie daar mee om kunnen gaan.

Neem daar ook de tijd voor wanneer jullie allebei ervoor open staan. Bijvoorbeeld vlak voor een deadline is niet het beste moment. Blijkt dat er toch meer aan de hand is, dan is professionele hulp natuurlijk ook een optie.  
 
Veel succes en wees lief voor elkaar! 

Liefs,  
Simone 

Geschreven door Sekscoach Simone
27 jaar, woont in Gent