Sinds het begin van dit schooljaar zit ik op kot, het is te zeggen we wonen samen met een paar jongeren in een huis.

Een vriend van mij kende een meisje van zijn school die met twee vriendinnen ging samenwonen en ze zochten nog twee kotgenoten. Zo trokken we dus bij drie onbekenden in en dat heeft zo zijn moeilijke kantjes.

Ik en mijn vriend zijn beide opgegroeid in Antwerpen dus hebben een gezonde stadsmentaliteit over thema’s zoals relaties en seksualiteit. Dat is bij onze huisgenoten wel anders, ze komen alle drie uit een dorp ergens in het Vlaamse binnenland waarvan ik de naam maar moeilijk kan uitspreken. Ze gingen naar een katholieke school en zonder bevooroordeeld te klinken bedekken ze daardoor logischerwijs een aantal thema’s met een laagje preutsheid.

Eén van de eerste avonden vertelde Katrijn dat haar lief na een reis van twee maanden die dag terugkwam. Ik flapte er doodleuk uit dat tijdens hun eerste nacht de vonken er dan wel zouden afspringen. Ze verslikte zich en werd helemaal rood, snel begon ze over iets anders en tijdens de dagen daarop probeerde ze de verplichte conversaties met mij zo kort mogelijk te houden.

Ik snap niet goed dat iemand seksualiteit onder een dikke laag beschaamdheid wil verstoppen maar ik respecteer haar keuzes. Sindsdien let ik op mijn taalgebruik wanneer ze in de buurt is.

Het probleem is echter dat haar kamer naast die van mij is en ze nogal luidruchtig is tijdens haar vrijpartijen. Normaal zou ik dat gewoon recht op de vrouw af zeggen want ik hecht veel belang aan mijn nachtrust. Dat is nu echter geen optie, ik denk niet dat ze het gesprek zou overleven als ik terugkijk op haar reacties op véél minder gênante situaties.

Een maand lang heb ik geprobeerd om met oordoppen te slapen en mijn slaapritme aan te passen. Regelmatig moet ik op zaterdag om 8 uur beginnen werken. Die avonden ervoor kruip ik dus vroeg onder de wol. Rond 4 uur werd ik plots wakker van een luid gekreun dat kwam uit de kamer naast mij. De volgende ochtend was ik helemaal niet uitgerust en besloot om stappen te ondernemen.

Ik schreef een brief waarin ik de situatie zo proper mogelijk probeerde uit te leggen. De loslippige jongen kwam uiteindelijk toch in mij naar boven en ik sloot de brief af met:

“Iedereen houdt van seks dus ik ben blij dat het jou zo bevalt maar ik zou het toch waarderen moest je rekening kunnen houden met het uur van jullie intieme activiteiten. Voor de rest steun ik jullie bedrijvigheid ten volle en wil ik mijn uiterste best doen om er voor te zorgen dat mijn slaapritme jullie niet hindert. Vriendelijke Groeten, Aaron"

Ik vertrok naar mijn werk en verwachtte half dat ze haar koffers zou pakken en uit schaamte nooit meer terugkomen. Tot mijn verbazing vond ik ‘s avonds een brief op mijn kamer waarin stond dat ze haar best ging doen om haar stemvolume onder controle te houden op de dagen die mij het meest stoorden. Ze bedankte mij voor de brief en zei dat ik op mijn beide oren kon slapen wat ik die avond dan ook deed. 

Aaron, 19 jaar

Geschreven door David Eeckhout