Denny, 29 jaar - Ik ben al vier jaar hiv-positief. Ik liet me regelmatig testen op hiv en soa’s. Ik deed dat bij mijn huisarts. Hij was een heel open persoon die totaal geen probleem maakte over mijn homoseksualiteit. Het was gemakkelijk om over mijn seksleven te praten. Nooit heeft hij me veroordeeld.

En toen was één van de hiv-testen positief. Niet leuk uiteraard. De eerste maanden erna lag mijn leven overhoop. Ik had geen seks meer, was triest, vaak eenzaam. Mijn beste vriendin heeft me erdoor geholpen. Ze was mijn steun en toeverlaat. Zij heeft me aangemoedigd om het tegen enkele mensen in mijn omgeving te vertellen. Dat deed deugd.

Vandaag heeft hiv niet echt veel invloed op mijn leven. Ik neem elke dag mijn medicatie en zie om de 6 maanden mijn hiv-arts. Ik blijf ook wel om de 6 maanden naar mijn huisarts gaan. Ik wissel af. Zo word ik om de 3 maanden getest op soa’s. Dat stelt me gerust.

Single zijn heeft voordelen

Door mijn werk heb ik echt geen tijd voor een relatie nu. Ik werk op een architectenbureau. We hebben veel interessante opdrachten waar ik al mijn creativiteit en kennis in kwijtraak. Dat geeft me veel voldoening.

In het verleden heb ik een aantal vriendjes gehad, maar ik ben nog nooit degene tegengekomen waar ik écht van zeg dat ik met hem mijn leven wil delen. Ik ben nog jong, voel me goed in mijn vel en geniet van seks. Ik heb enkele vaste seksvriendjes en geniet ervan om partners te zoeken via apps.

Portretfoto Denny
Niet detecteerbaar: er is zo weinig hiv in mij dat het niet meer meetbaar is

Na de hiv-diagnose bij mijn huisarts ben ik naar het Hiv-Referentiecentrum gegaan voor mijn medische opvolging. Met de eerste arts die me toegewezen werd, klikte het niet. Zonder probleem ben ik overgeschakeld naar een andere arts. Daar ben ik nu al bijna vier jaar bij. Net zoals met mijn huisarts kan ik openlijk praten over mijn seksuele activiteiten.

Ik ben onmiddellijk met de hiv-behandeling gestart. Eén pilletje dagelijks zorgt ervoor dat het virus in mijn lijf opgesloten blijft. Ik ben niet detecteerbaar: er is zo weinig hiv in mij dat het niet meer meetbaar is. Ik kan dus niemand besmetten en dat is een enorme opluchting.

Op datingsites vermeldde ik soms dat ik hiv heb. Maar na een tijdje ben ik daarmee gestopt, want ik kreeg daar soms vreemde reacties op. Ik begrijp niet waarom anno 2019 mensen me nog afwijzen omdat ik hiv-positief ben... Het kwetst me.

Denny zit op bed
Zonder condoom?

Ik vind het bijzonder jammer dat sommige mannen er automatisch van uitgaan dat ik geen condoom gebruik. In het verleden gebeurde het wel eens dat ik zonder condoom neukte. Maar na drie soa’s op één jaar tijd heb ik het daarmee gehad. Nu gebruik ik altijd condoom. De kans is heel klein dat je van mij een soa krijgt, want ik laat me vaak testen op soa’s.

Daten en seks: erover praten is een opluchting

Ik date graag en ga regelmatig naar een seksclub. Voor de zekerheid heb ik altijd condooms bij.

En met mijn seksvriendjes kan ik gemakkelijk praten over hoe we het gaan doen. Het voelt als een opluchting als je erover praat.

Portertfoto Denny