Ik heb momenteel 4 mannen op wie ik kan terugvallen voor seks. Met m'n seksvrienden neuk ik met condoom.

Geert, 26 jaar - Toen ik 21 was heb ik deelgenomen aan Uit de Kast, een tv-programma waar jonge holebi’s gevolgd werden tijdens hun coming-out. Ik was toen begeleider in de jeugdwerking van een voetbalclub. Voetbal staat nu niet bepaald bekend als een homovriendelijke sport. Hier en daar incasseerde ik een kwetsende reactie, maar de meesten reageerden positief. Zij zien mij als Geert en niet als een homo.

Mijn tips als je afspreekt met een seksbuddy
  • Weet wie je wilt en ga voor jouw type man.
  • Zoek iemand waar je je veilig bij voelt.
  • Spreek niet meteen af als je op zoek bent naar een date.
  • Neem je tijd en wees discreet.
  • Vertel niet teveel over jezelf de eerste keer.
  • Weet met wie je het doet en doe het steeds veilig. Dat moet geen afspraak zijn, dat moet vanzelfsprekend zijn.
  • Word niet jaloers, want dan zoek je geen seksbuddy maar iets anders.
  • Je moet er tegen kunnen dat je seks hebt met iemand, die een tijd later seks zal hebben met iemand anders.
  • Geef vertrouwen, dan krijg je het ook.
  • Wees eerlijk over je ervaringen. Vertel gewoon dat je nog nooit met iemand een date hebt gehad. De meesten begrijpen dat wel. 
Ik kies ervoor om geen vaste relatie te hebben.

Ik heb op dit moment 4 mannen op wie ik kan terugvallen voor seks. Het zijn er ooit meer geweest, maar ook minder. Als ik zin heb, regel ik een date met een vaste seksvriend. Voor mij is het belangrijk dat een seksvriend single is. Ik wil niet met iemand in bed liggen en achteraf vrezen dat zijn partner er achter komt. Ik wil geen shit over me heen krijgen. Als ik zie dat een seksbuddy zijn status verandert naar ‘in een relatie’ op Facebook, dan is het voor mij afgelopen. Ik kies ervoor om geen vaste relatie te hebben.

Portretfoto van Geert
Als we seks willen met elkaar, plannen we dat in.

Hoe het begint met een seksbuddy? Meestal met één keer samen te daten. Als het klikt, bespreken we samen of we nog eens zullen daten.

We wisselen nummers of Facebookprofielen uit. Als we seks willen met elkaar, plannen we dat in. Soms hoor ik een paar weken niets. Dan ineens krijg ik een bericht met de boodschap dat hij wel zin heeft. We bekijken dan samen waar en wanneer we kunnen daten. Als de locatie moeilijk is, spreken we bijvoorbeeld af in een gay sauna. Als we elkaar op andere momenten tegenkomen, dan geven we elkaar een knipoog of knikken goeiendag. Anderen hoeven niet te weten wie mijn seksvrienden zijn.

Soms gebeurt het dat je een seksvriend graag begint te zien.

Soms gebeurt het dat je een seksvriend graag begint te zien. Je wil meer dan seks. Na het vrijen wil je hem nog bij jezelf, nog eventjes knuffelen. Als ik gewaar word dat het niet meer alleen voor de seks is en dat we gevoelens voor elkaar krijgen, dan moet het stoppen. Ik wil niet dat we verliefd op elkaar worden omwille van de seks en niet omwille van elkaars persoonlijkheid. 

Ik heb zo al eens iemands nummer geblokkeerd. Enkele maanden nadien deblokkeerde ik zijn nummer, en dan hebben we elkaar terug ontmoet. We zijn iets gaan drinken en hebben het nog eens met elkaar gedaan. Nadien hebben we ervoor gekozen om gewoon vrienden te blijven.

Gaandeweg leer je elkaars seksuele voorkeuren kennen.

Het voordeel aan een seksvriend is dat je van mekaar kan bijleren, zonder dat je verplichtingen hebt. Gaandeweg leer je elkaars seksuele voorkeuren kennen. De ene is onderdanig, de andere dominanter… zo weet je op de duur wel wat je bij wie kan verwachten.

Een date inplannen vind ik ook handig. Zo heb ik het vooruitzicht om een date te hebben, ik hoef dus niet meer op zoek te gaan. Natuurlijk, als ik uitga en iemand ontmoet, sla ik dat niet af, hé.

Geert zit op een stoel
Als hij met mij afspreekt, dan zal hij ook wel met andere kerels afspreken.

Met m’n seksvrienden neuk ik met condoom. We spreken altijd af dat ieder van ons enkele condooms en glijmiddel meebrengt. Als één van ons twee het dan toch vergeet, heeft de andere het bij.

Een vroegere sexbuddy stelde me voor om toch eens zonder condoom te vrijen. Ik vroeg hem dan met wie hij nog allemaal afspreekt. Hij zei dat hij enkel met mij seks had, maar toen heb ik gezegd dat ik dat niet geloof. Als hij met mij afspreekt, dan zal hij ook wel met andere kerels afspreken. Ik zag aan zijn gezichtsuitdrukking dat hij vond dat ik gelijk had.

Als er iets is wat ik niet wil, dan zeg ik dat. Ik verwacht dat ook van anderen. Communiceren is belangrijk. Duidelijkheid en veiligheid zijn de beste afspraken.

Ik wou weten hoe een sneltest in z’n werk ging.

Ik laat me minstens om het half jaar testen op hiv en soa’s. Ik doe dat bij m’n huisarts. Ik ben ook eens naar het Helpcenter geweest. Uit nieuwsgierigheid, omdat ik wou weten hoe een sneltest in z’n werk ging. Het duurde een half uurtje. In de wachtzaal zag ik ook mensen binnenkomen die de test anoniem willen doen.