Ik ben Anton en ben 36 jaar. Mijn vriend Edwin en ik zijn bijna drie jaar een koppel. We hebben een jaar geleden een woning gekocht en nu wonen we samen met onze drie katten. Voor onze relatie was ik een tijdje vrijgezel en daarvoor had ik een relatie van acht jaar.

Moest ik hiv of een soa hebben, dan wil ik dat zo snel mogelijk weten.

Ik vind het belangrijk om mezelf regelmatig te testen. Moest ik hiv of een soa hebben, dan wil ik dat zo snel mogelijk weten. In eerste instantie voor mijn eigen gezondheid, maar ook voor die van mijn partner. Ik zou het ook jammer vinden moest ik iemand anders besmetten.

Portretfoto Anton
Een goeie relatie met de huisarts is essentieel.

Rond m’n 18de vroeg ik aan m’n huisarts om me voor het eerst te testen op hiv. Hij antwoordde dat de vorige test oké was. Hij had me dus getest zonder mijn toestemming. Dat was voor mij het signaal om een andere huisarts te kiezen.

Ik hoorde bij vrienden en kennissen met welke arts ze goeie ervaringen hadden. Zo ben ik terecht gekomen bij een dokter waar het wel mee klikt, en die ook nog eens in de buurt woont. Een goede, betrouwbare huisarts is voor mij erg belangrijk.

Het grote voordeel is dat je het zelfstandig kunt aanpakken.

Soms heb ik geen zin of tijd om een afspraak te maken bij de huisarts of testcentrum. Op zulke momenten gebruik ik een gratis hiv-test op speeksel van Swab2Know. Het grote voordeel is dat je het zelfstandig kunt aanpakken. Je moet geen afspraak maken bij een huisarts of testcentrum. Je maakt een profiel op de site, krijgt het testpakket thuis met de post, je neemt een speekselstaal, stuurt het terug op, je wacht je resultaten af en klaar.

Toch heb ik altijd wel iets van … stel je voor dat het resultaat positief is. Dan sta je daar alleen hè. Ik zou op dat moment mijn vriend bellen. Ik denk niet dat een positief resultaat mijn leven helemaal zou overhoop gooien. Ik weet genoeg over hiv om te weten dat je ermee kan leven.

Portretfoto van Anton