Helen, 44 jaar: Ik ben niet bang voor een relatie. Ik ben alleen bang van hoe iemand gaat reageren, nadat ik hem zeg dat ik seropositief ben. 

Sommige mensen zeggen "oh jammer" en dan is het afgelopen. Andere mensen zeggen "ik hou van jou, maar ik ben bang dat als wij gaan vrijen het misschien onveilig is."

Ik heb een intieme relatie gehad met iemand die seronegatief is. Toen wij dachten aan een lange relatie, heeft hij gezegd: "Maar hoe kan ik mijn hele leven altijd een condoom blijven gebruiken?" Door die slechte ervaring heb ik beslist om altijd onmiddellijk te zeggen dat ik seropositief ben.

In de relatie van mijn dromen is er in de eerste plaats eerlijkheid

Een goede vriend van Helen: Je weet dat je je er perfect tegen kan beschermen. Wat ik dus niet begrijp is dat je meteen een stap terug zet, als je iemand leert kennen en te horen krijgt dat die seropositief is.

Ik ga niet zeggen dat er geen verhoogd risico aanwezig is. Maar is dat echt een reden om iemand achter te laten? Nee, dat denk ik dus niet.

Helen: (lacht) In de relatie van mijn dromen is er in de eerste plaats eerlijkheid. En ook communiceren, praten over alles en niks.

Ik zoek naar een man die gelovig is. Ik hoop dat iemand mij leuk zal vinden. En dan misschien, in de toekomst, een relatie.

uit Hiv+, één, 2011

Meer ervaringen van mensen met hiv >