Filip, 52 jaar - Eigenlijk heb ik altijd geweten dat ik me seksueel aangetrokken voelde tot mannen. Van jongsaf aan al. Op mijn 14de heb ik wel een vriendinnetje gehad. En in het seksueel experimenteren zijn we best ver gegaan. Maar toen het uit was met haar, dacht ik terug aan mannen tijdens het masturberen. En dat gaf me een gevoel van schaamte.

Uit de kast komen was niet makkelijk

Ik bleef tot mijn 21ste in de kast. Niemand mocht weten dat ik homo was. Mijn eerste coming-out stapjes zette ik op de universiteit. De eerste vriendin waar ik het tegen vertelde reageerde heerlijk: ‘eindelijk zeg je het.’ Het voelde als een gewicht dat van m’n schouders viel. Van toen af ging het makkelijker om erover te praten. Ook thuis. Mijn moeder knuffelde me en zei dat ze me graag ziet.

Ik kwam terecht in een wereldje dat ik niet kende

Mijn eerste vriendje leerde ik kennen op mijn 27ste. Vrij laat dus. Het was meteen koekenbak. We waren dolverliefd op elkaar. Hij werkte in de homohoreca en zo kwam ik terecht in een wereldje dat ik niet echt kende. Eentje dat ik altijd wat had vermeden. Maar nu smeet ik me er volop in en ik genoot ervan. Een wereld ging voor mij open... en de relatie heeft niet lang geduurd. Ik sloeg aan het experimenteren en vlinderde heel wat rond.

Filip zit in een zetel
Aids: de schrik zat er goed in

Toen ik opgroeide was de aids-epidemie volop uitgebarsten. Ik zie de angstwekkende boodschappen op televisie nog voor mijn ogen. De schrik zat er goed in. De situatie was helemaal anders dan nu. Toen stierf je aan aids. Voor mij was vrijen met een condoom vanzelfsprekend. Vroeger was het toch makkelijker. Als je uitging of eens naar het park ging cruisen, stak je een condoom op zak en je gebruikte dat.

Op seksueel vlak kozen we voor ons tweetjes

Op mijn 37ste leerde ik Jef kennen. Hij bracht rust in mijn leven. We hadden veel plezier samen. We lieten de homowereld achter ons en konden onze passie samen delen, namelijk de wereld rondreizen. Op seksueel vlak kozen we voor ons tweetjes. We waren samen naar mijn huisarts gegaan en lieten ons testen alvorens het zonder condoom te doen. Dat is jaren goed gegaan. Want op 12 jaar relatie heb ik, op een enkele keer na, enkel seks met hem gehad. En dat was goeie seks. We konden openlijk praten over wat we lekker vonden en wat we wilden doen. Naar het einde toe van onze relatie kregen we alsmaar meer ruzie. En na veel vijven en zessen hebben we dan besloten er een punt achter te zetten. We zijn ieder onze weg gegaan.

Filip in de tuin
Wel of geen condoom?

Nu ben ik terug aan het daten en ik blijf het raar vinden om alleen op stap te gaan. Online krijg je meer en meer te maken met profielen waar wordt aangegeven dat ze geen condoom willen gebruiken. En ook in sauna’s lopen de kerels je soms gewoon voorbij als je erop aandringt om een condoom te gebruiken. De ene zegt dat hij PrEP gebruikt, de anders zegt dat hij hiv-medicatie neemt en niet besmettelijk is. Ik blijf het er moeilijk mee hebben.

PrEP, iets voor mij?

Ik heb een aantal vrienden die PrEP gebruiken en me erover vertellen. In het begin was ik er tegen, maar gaandeweg besef ik dat er veel voordelen aan PrEP-gebruik zijn. Een condoom kan scheuren, in the heat of the moment gebruik ik hem niet... Met PrEP beslis je het op voorhand hé. Ik moet er eindelijk eens werk van maken om een goed gesprek te hebben met mijn huisarts om te zien of het ook voor mij is aangewezen. Ik denk wel dat ik die extra bescherming zou kunnen gebruiken. En leer ik terug iemand kennen, dan moeten we op dat moment zien wat het beste is voor ons.

Filip lacht