Mijn beste vriendin heeft me voor de keuze gezet: zij of mijn vriend. Lenneke en ik, wij kennen elkaar al sinds de 3de kleuterklas.

Wij zijn altijd twee handen op één buik geweest, samen in de klas gezeten, samen op gitaarles...Op school noemden ze ons de 'Siamese Tweeling'. Toen ik mijn ouders vertelde dat ik homo was, zat zij naast me in de zetel en hield mijn hand vast.

Nu studeren we samen Psychologie en zitten we op hetzelfde kot. Ruben viel me al op tijdens de eerste fakbar. Van dat warrig haar, dat kuiltje in die linkerwang als hij lachte, zijn gevatte opmerkingen. Het duurde niet lang voor we op onze eerste date gingen, en nog minder lang voor we praktisch bij elkaar introkken.

Lenneke had het er echter moeilijk mee, en ik begrijp het wel. Ik was er altijd wanneer ze me nodig had, want laat ik eerlijk zijn, Ruben is mijn eerste echte lief. Waar ik vroeger al mijn vrije tijd met Lenneke doorbracht, kook ik nu met Ruben, of gaan we wel eens naar een holebi-feestje. Mijn vrije tijd is niet meer van haar alleen. 

Nu beginnen er barstjes in onze relatie te komen. Lenneke kwam altijd supersociaal over, maar is dat eigenlijk helemaal niet. Ik ben supersociaal en stelde haar aan iedereen voor. Gevolg: eigenlijk kent ze zo goed als niemand in Leuven. Uitgaan met klasgenoten wil ze niet, voor de studentendoop heeft ze haar neus opgehaald en de mensen van ons kot vindt ze maar stom. Ze kan het ook niet nalaten giftige opmerkingen en steken te geven in het bijzijn van Ruben. 
Ik heb nochtans geprobeerd, ik vraag haar heel vaak mee, reserveer minstens twee avonden in de week voor haar, maar ze vindt het blijkbaar niet genoeg.

Onlangs is de bom gebarsten en hebben we onze eerste echte ruzie gehad. Het was met roepen, tieren en verwijten en ik ben heel hard geschrokken van hoe we alletwee tekeer gingen. Ik ben een nachtje bij Ruben gaan slapen, en toen ik terug kwam, zat ze aan de keukentafel. Dat ik veranderd was, door Ruben. Dat ik vergat wie mijn vrienden waren. En dat ik moest kiezen, tussen haar of Ruben.

Ruben zegt dat een vriendin die me de liefde niet gunt het niet waard is, maar ik heb het er echt moeilijk mee. Wij zijn al 12 jaar vrienden, dat gooi je toch niet zomaar weg? En wat als Ruben nu helemaal de ware niet blijkt te zijn? Ik weet echt niet wat ik moet doen.

Evert, 18 jaar

Geschreven door Geertje De Backer