Mama en ik zijn allebei niet gemakkelijk. Het kan ook flink botsen tussen ons, zeker toen ik aan het puberen was. 

Met ‘flink’ bedoel ik ook echt ‘flink’: slaande deuren, roepen over en weer… Als het ruzie is, is het echt thunder and lightning. Maar mama staat wel altijd voor me klaar. Een paar jaar terug, hadden mijn (toen nog) lief en ik… sexy foto’s van elkaar gemaakt. Niet veel later eindigde onze relatie en ik had er helemaal niet meer aan gedacht. Ik had die foto’s zelf ook niet. 

Maar een paar van zijn maten begonnen steeds raarder tegen me te doen, ze maakten vreemde opmerkingen en zo. Ik snapte er weinig van totdat een gezamenlijke vriend me een berichtje op Facebook stuurde met een foto: “Zeg Lies, ben jij dit?” Blijkbaar had mijn ex meer moeite met de breuk dan ik dacht, en had hij de foto’s van mij doorgestuurd naar zijn maten. Die van zichzelf had hij natuurlijk voor zich gehouden.

Direct heb ik alles aan mijn ouders verteld. Papa vond me ongelooflijk stom en wilde niet meer tegen me praten. Mama daarentegen nam het direct voor me op. “Alsof wij dat soort dingen niet deden, ze werden alleen iets minder snel verspreid. De fout ligt hier niet bij onze dochter maar bij dat manneke.” Ook toen we de school inlichtten, stond ze achter mij. Ze werd razend toen één leraar een opmerking in de richting van ‘sletterig gedrag’ maakte.

De rest van het schooljaar was niet gemakkelijk, maar dankzij vrienden en vooral mama, heb ik me er wel goed doorheen kunnen slaan.

Mama, merci.

Lies, 18 jaar