Vijf maanden geleden gebeurde er iets wonderlijks, ik kreeg te horen dat ik zwanger was. Maar sindsdien hebben mijn partner en ik bijna geen seks meer.

Mijn partner en ik waren dolblij en we konden niet wachten om ons kindje te verwelkomen. Alle kleine ongemakken van de zwangerschap vind ik niet eens zo lastig. Behalve dan dat we hebben al weken geen seks meer hebben gehad.

Mijn partner durft namelijk geen seks met mij te hebben, omdat hij bang is dat het de baby zou schaden. Zelfs nadat de dokter hem had verzekerd dat het geen kwaad kon, heeft hij mij nauwelijks nog aangeraakt. Dat geeft me soms het gevoel dat hij me niet meer aantrekkelijk vindt nu ik zwanger ben.

Meer passie in het eerste trimester

Tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap was er geen probleem. Het was zelfs beter: het nieuws dat we in blijde verwachting zijn, zorgde net voor een opflakkering van de passie tussen ons.

Maar dat nam geleidelijk aan af. In plaats van dagelijks, hadden we nog wekelijks seks en zelfs aanrakingen werden zeldzaam. Het is niet dat Tom geen aandacht aan me besteedt, hij regelt alles in verband met de zwangerschap. Hij klaagt niet en springt meteen recht om aan al mijn grillen tegemoet te komen, maar zodra we in bed liggen gaat het licht uit en draait hij zich om.

Minder zin in seks als zwangere vrouw

Onlangs stortte ik mijn hart uit bij een vriendin, ze vertelde dat het tijdens haar zwangerschap net omgekeerd was verlopen. Zij had zelf maar zelden zin in seks. Zeker tijdens de laatste maanden, maar ook na de zwangerschap heeft het een tijdje geduurd voordat ze terug aan seks toe was.

Open communicatie helpt

Ik durf mijn partner er niet direct op aan te spreken want ik ben bang voor zijn antwoord. Wat als hij mij inderdaad niet meer aantrekkelijk vindt? Op een avond vroeg ik het aan mijn partner.

“Nee natuurlijk vind ik je niet onaantrekkelijk, ik vind het gewoon raar om seks te hebben terwijl ons kindje erbij is”, zei hij. 

Zo had ik het nog niet bekeken. Daarna hebben we allebei enkele dagen moeten wennen aan dat idee. Maar van tijd tot tijd vinden we terug een moment om aandacht te besteden aan elkaar.

 Clara, 24 jaar

Meer over seks tijdens zwangerschap