Enkele jaren geleden had ik een blaasontsteking, dat branderige gevoel zal me altijd blijven! 

Afgelopen maand voelde ik een gelijkaardige pijn. Ik dacht natuurlijk opnieuw aan een blaasontsteking.

Mijn vagina voelde geïrriteerd aan en ik had pijn bij het plassen. Onder de douche ontdekte ik bovendien dat de opening van mijn vagina rood zag. Voldoende redenen om die avond naar mijn huisarts te gaan, leek me.

Zelfs in de wachtkamer zat ik ongemakkelijk op mijn stoel. Ik had een stretchjeans aan en de naden in het kruis schuurden nog meer tegen mijn supergeïrriteerde zone aan. 

Mijn dokter onderzocht mijn vagina en wist me te vertellen dat ik een schimmelinfectie had. Die maakte mijn vagina gevoelig en opgezwollen. Ze zei dat het niet gevaarlijk was en thank god, dat er een behandeling voor bestond die normaal gezien snel verlichting zou geven.

Ze schreef me een pilletje en een crème voor. Het pilletje moest ik gewoon innemen, het was er maar één. Het zalfje moest ik gedurende een week gebruiken. En inderdaad, na 2 dagen al had ik véél minder last.

Mijn dokter vroeg tijdens mijn bezoek door over hoe ik mijn vagina schoon hield. Ik vertelde haar dat ik bij het douchen steeds ook mijn vagina mee waste met douchegel. Zoals alle meisjes, dacht ik.

Ik viel totaal uit de lucht toen ze zei dat ik helemaal niets 'daar' mag gebruiken. Alleen maar water. Zeep, douchegel en ook vaginale wasemulsies zouden de goede bacteriën wegspoelen en kunnen zo zelfs een infectie als de mijne veroorzaken, volgens haar.

Ik moest echt wennen aan dat idee, want enkel water leek me in het begin niet voldoende om vuil, restjes toiletpapier, onfrisse geurtjes en weet ik veel wat nog, weg te krijgen. Maar nu doe ik het al enkele weken 'puur natuur' en ik moet zeggen dat het mij allemaal prima lijkt. Geen klachten. En hopelijk ook geen enkele schimmelinfectie meer :-)

Anneleen, 22 jaar

Geschreven door Sara Mae