Julien, 28 jaar - Ik werk als graficus en woon in een dorpje in Henegouwen, nabij Mons. Ik hou van uitgaan, lekker eten, lekker drinken. En van mijn heterovrienden, bij wie ik me volledig aanvaard voel.
Ik heb mijn coming-out gedaan op 14. Ik was nog erg jong, maar ik voelde me erg zeker, ik heb me nooit aangetrokken gevoeld tot vrouwen.
Die vroege coming-out heeft mijn leven overhoop gegooid. Enkele personen hebben het contact met me verbroken, maar ik kreeg ook veel positieve reacties. Met mijn ouders lag dat niet meteen goed, maar ik had veel steun van mijn vrienden.
Ook voor verenigingen en voor de preventie. Voorheen was ik vrijwilliger bij Ex Aequo (de Franstalige preventie-organisatie). Als Mr. Bear kan ik meer mensen bereiken. Daarom vind ik het ook belangrijk om te praten over PrEP. Sommigen zijn meer bereid om naar mij te luisteren dan naar anderen.
Ik hoorde voor het eerst over PrEP via Ipergay, het Franse PrEP-onderzoek. Ik woon dicht bij Lille, ik praatte veel over PrEP met Franse vrienden. Ik wou ook meedoen met de Antwerpse studie over PrEP. Ik stond aanvankelijk op de lijst, maar toen ging ik twijfelen omwille van mijn toenmalige vriend die nogal anti-PrEP was.
Toen ik toch besloot dat ik PrEP wilde, was ik te laat om er nog bij te kunnen. Ik heb een tijdje Truvada gekocht in Frankrijk en gebruikt zonder medische begeleiding. Van zodra PrEP bij ons beschikbaar werd, in juni 2017, heb ik me kandidaat gesteld.
Soms lukt het me niet om een condoom te gebruiken bij een date. Omdat ik te opgewonden ben, of om andere redenen. Ik heb ook al een paar keer een gescheurd condoom gehad. Ik zie PrEP als een chemische barrière die me beschermt wanneer condooms het laten afweten.
Aanvankelijk heb ik vooral met mijn meter, die apothekeres is, gepraat over PrEP heb. Zij kende Truvada enkel als hiv-medicatie, ze wist niet dat je het ook voor preventie kon gebruiken. Zij heeft zich voor mij geïnformeerd. Door haar voelde ik me zeker dat PrEP iets voor mij was.
Met partners praat ik zelden over PrEP. Ik vind dat niet echt nuttig. PrEP beschermt enkel de persoon die het neemt, de ander moet nog altijd zelf zijn voorzorgen nemen. Vraagt de ander of ik PrEP neem, dan praat ik er natuurlijk wel over. Maar soms reageren partners sceptisch over PrEP, dan heb ik het er liever niet over.
Ik discussieer wel vaak op de Facebookgroep ‘My PrEP’. Ik kom nog altijd mannen tegen die PrEP niet vertrouwen. Ze denken dat PrEP schadelijk is voor de gezondheid. Of ze blijven hameren op soa’s. Als je seks hebt met condoom met iemand die een soa heeft, kan je nog altijd besmet worden.
Ik ben niet anti-condoom hoor. Als een partner er op staat dat ik een condoom gebruik, dan doe ik dat. Maar veel van de mannen die hameren op condoomgebruik laten zich veel te weinig testen op soa’s. Ken jij mannen die pijpen met condoom? Ik niet, hoor. Zo worden nochtans veel soa’s doorgegeven. Ik word tenminste elke drie maanden gecheckt.
Toen ik mijn aanvraag deed voor terugbetaling van PrEP bij een gespecialiseerd centrum, hebben ze een volledige check-up gedaan. Er werden stalen genomen op drie plaatsen – anaal, oraal, in de penis – en er werd bloed afgenomen. Ze drongen er ook op aan dat ik me liet vaccineren voor hepatitis A en B. Sindsdien heb ik om de drie maanden een nieuwe check-up.
Wat ik vervelend vind, is dat ik in het ziekenhuis vaak naar een andere arts word gestuurd. Mijn huidige arts is al mijn vijfde. Ik snap wel dat ze in die hiv-referentiecentra nog altijd de prioriteit geven aan de opvolging van mensen met hiv, en dat de PrEP-pers minder aandacht krijgen. Maar het is vervelend, want zo moet je telkens weer opnieuw een hele uitleg over doen over mezelf en mijn seksleven.
Bijwerkingen heb ik nauwelijks gehad. Toen ik startte met PrEP had ik enkele keren vreselijke nachtmerries. Ik heb toen het vaste moment waarop ik mijn pil neem verzet van ’s avonds naar ’s ochtends. Sindsdien heb ik geen nachtmerries of andere slaapproblemen meer gehad. Eerst had ik ook wat spijsverteringsproblemen maar dat stopte ook snel.
Ik heb niet zo’n vertrouwen in de goede werking van pillen die je maar af en toe inneemt. Ik wil maximale bescherming. Bij dagelijkse inname zit er zeker genoeg medicatie in je bloed zit om me beschermd te voelen.
Ik neem nu al een jaar lang PrEP. Ik kan niet zeggen dat mijn seksleven door veranderd is. Ik heb een vijftal vaste sekspartners gehad. Eén van hen stond er op dat we condooms gebruikten. Dat doe ik dat zonder probleem. Hij respecteert mijn keuze en ik respecteer de zijne. Je moet je open stellen voor mekaar en praten over wat je wilt.
Ik weet niet of ik in de toekomst zal blijven kiezen voor PrEP. Nu ben ik single, maar als ik een vaste relatie heb, dan wil ik een monogame relatie. Ik denk dat ik dan stop met PrEP. Zeker als ik een relatie heb met een hiv-positieve partner. Als er toch nog eens wat gebeurt naast de relatie gebruik ik condooms. Of zou ik in dat geval toch liever PrEP willen nemen voor en na seks een ander? Daar ben ik nog niet uit.
PrEP stelt mij gerust. In mijn ogen is het een mirakelmiddel dat me beschermt. Ook voor soa’s. Want doordat ik om de drie maanden gecheckt word, weet ik zeker dat ik geen soa’s heb. Bij mijn tweede soa-test, nadat ik was gestart met PrEP, bleek dat ik chlamydia en gonorroe had. Dat is meteen correct behandeld.
Ik denk dat iedereen er goed over moet nadenken of PrEP iets voor hen is. Of je nu om de paar dagen een seksdate hebt of maar heel af en toe. Ik vind ‘Ik weet wat ik doe’ een slogan die goed past bij PrEP. Voor mij is PrEP een toegevoegde bescherming. Ik voel me nu veel rustiger in mijn seksleven. We moeten allemaal beter zorgen voor onze gezondheid.