Het werd een koffie met benefits

Dilenko: Hoe het is begonnen? Haha, heel fout eigenlijk. Het begon met een one-night-stand.

Bert: Ik heb Dilenko leren kennen in een cruising bar. We geraakten aan de praat en zijn toen heel de nacht samen gaan stappen. We vonden elkaar leuk op het eerste zicht. In de vroege uurtjes nodigde Dilenko me uit voor een koffietje thuis. Het werd een koffie met benefits. Daarna hebben we elkaar twee weken niet meer gezien. Ik ben hem toen op zijn werk gaan opzoeken, hij werkt in de horeca. We hebben telefoonnummers uitgewisseld, daarna volgde een intense periode van bellen en sms'en. Zo is de vlam erin gekomen. We zijn nu bijna 7 jaar samen en sinds kort getrouwd.

Alle rimpels en mijn grijze haren mogen er zijn

Bert: Ik word binnenkort 50. Ik ben gezond en alles werkt nog. Ik heb geen moeite met mijn leeftijd. Het is maar een getal. Ik ben niet ijdel. Alle rimpels en mijn grijze haren mogen er zijn. Dat hoort er bij.

Het is niet alleen maar show, het is ook een stuk van mij

Dilaylah: Ik was 27 toen ik me voor het eerst als vrouw verkleedde. Het begon als grap. Ik werkte al een tijdje als barman in Que Pasa. Iedere dinsdag zijn er daar travestie-optredens. Ik had dus al veel shows gezien. Jaarlijks organiseert de bar een free podium en mijn baas moedigde me aan om mee te doen. Ik heb toen een pruik en een kleedje gekocht en ben het podium opgegaan. Dat was superleuk. Je kan eens iemand anders zijn en de mensen vermaken.

Ik vind het leuk om me als vrouw te kleden. Het is niet alleen maar show, er zit ook een stuk van mij in Dilaylah. Ik vind het leuk op het podium, maar ik ben blij dat bij thuiskomst de pruik en de schmink eraf kunnen. Voor mij is Dilaylah gewoon acteren. Ik heb nooit seks als Dilaylah.

Bert en ik waren al 3 jaar een koppel toen ik begon met travestie. Hij heeft me hier altijd in gesteund. Als ik optreed kan ik wel eens heel bitchy zijn. Alles moet op tijd en perfect zijn. Dat komt door onzekerheid. Als iets minder goed lukt, kan ik wel eens met dingen beginnen gooien… Bert is dan ook degene die me weer tot rust kan brengen.

Ik treed soms op in parenclubs. Er zijn daar mannen aanwezig die zich speciaal omkleden als vrouw, enkel en alleen om seks te hebben. Er komen trouwens veel heteromannen op die travestieavonden af. Zij vinden het geweldig om met een travestiet seks te hebben. Iedereen heeft wel een vrouwelijk kantje denk ik. Als je een schaal opstelt van gay naar hetero, dan zit iedereen daar wel ergens tussenin.

Bert en Dilenko samen in de zetel
Het hoeft niet elke dag feest te zijn

Dilenko: Samen gelukkig zijn is belangrijk. Het hoeft niet elke dag feest te zijn. Plezier maken, ook al zit je samen op een bus te wachten. Je samen goed voelen, ook al valt er geen woord. Als het gevoel maar goed zit.

Bert en ik zijn soms water en vuur. Dat is juist de reden waarom onze relatie werkt, denk ik. Je babbelt en ruziet en vertelt elkaar wat je wel en niet leuk vindt. Eigenlijk hebben wij heel weinig ruzie. Dat is omdat we weten wat we aan elkaar hebben.

In je achterhoofd denk je altijd aan je partner, ook in een open relatie

Dilenko: Wij hebben een open relatie met duidelijke afspraken. Bert vindt het belangrijk dat hij weet met wie ik date. Zelf vind ik het niet zo belangrijk om te weten met wie hij seks heeft. Dat is omdat we onze losse partners op een totaal andere manier zoeken. Bert ervaart een seksuele spanning die hij graag op dat moment ontlaadt. Het maakt hem niet zo heel veel uit met wie.

Bij mij maakt het wel uit. Ik wil iemand persoonlijk leren kennen alvorens seks met hem te hebben. Vandaar dat Bert wil weten met wie ik date. Als het met iemand is waar Bert een hekel aan heeft, dan gaat de date niet door. Ik wil Bert geen pijn doen. Ook al heb je een open relatie, in je achterhoofd denk je altijd aan je partner.

Bert en Dilenko in de keuken
Daten met een losse partner gebeurt gewoonweg

Bert: Wat wil je in een relatie? Je zoekt ernaar hé. Wij hebben al eens met de deuren geslagen, boze woorden geroepen. Maar we zijn nooit van elkaar weggelopen. We laten mekaar altijd weten wat we wel en niet leuk vinden. Het is trouwens niet zo dat wij voortdurend op zoek zijn naar avontuurtjes. We hebben een heel goede seksuele relatie. Daten met een losse partner gebeurt gewoonweg. Het is maar seks hè, amusement. Zoveel stelt dat niet voor. Seks met Dilenko is veel leuker. We kennen elkaar door en door. Wij weten precies hoe en wat.

Denk niet in hokjes

Bert: Ik vind: denk niet in hokjes. In een regenboog zitten veel kleuren. Niet iedereen is die éne kleur. Ik kijk niet neer op leermannen. Leergasten moeten niet neerkijken op travestieten. En die moeten niet neerkijken op transgenders. Ieder zijn ding hè.

Als hij nee zegt tegen condoomgebruik, ga ik erover praten

Dilenko: De eerste maanden gebruikten we altijd condoom wanneer we seks hadden met elkaar. Toen we dan uiteindelijk een relatie hadden zijn we daarmee gestopt. Met een losse date neem ik automatisch een condoom. Als hij nee zegt ga ik erover praten. Tot nog toe heeft iedereen waarmee ik al een date heb gehad ingestemd om het met condoom te doen.

Portretfoto van Bert en Dilenko

Welke soort relatie kies je?

Er bestaan verschillende soorten relaties. Jij en je partner kiezen zelf waar jullie je het best bij voelen.