Ik heb al enkele maanden een lief, we zijn echt voor elkaar gemaakt. Bij de eerste keer hebben we een condoom gebruikt, maar ik wou ook aan de pil. 

Dat is veel veiliger en dan zit je toch niet steeds met die stress dat het condoom kan scheuren ofzo en dat je dan zwanger zou worden. Maar, voor mij was het een heel gedoe om aan de pil te geraken. Ik heb niet z’n goede band met mijn moeder. Ze is heel erg godsdienstig, en kan het zich zeker niet inbeelden dat ik al een lief heb, laat staan dat ik ermee zou kussen of erger! Onze godsdienstjuf had het er eens over dat je met je ouders over seks en relaties kan babbelen, maar, dat is buiten de mijne gerekend! Mijn moeder krijgt al een knalrode kop als er een beetje vrijscene op televisie komt, en ze weet niet hoe snel ze dan bij de afstandsbediening moet geraken! Ik doe dus noodgedwongen alles achter haar rug, en ik heb ook geen zus ofzo om raad bij te vragen. Via de huisarts, dat leek me dus al uitgesloten.

Na weken piekeren, had ik gisteren een gesprek met de grote zus van een klasgenote, en die vertelde me dat ik best naar de dokter kan, en om een voorschrift vragen, ook al ben ik nog maar 16! Ik dacht altijd dat je zonder ouders niet bij een dokter moest afkomen. Ze zei me dat het ook mogelijk is om korting op je pil te krijgen, en zelfs dat je vaak helemaal niets hoeft te betalen. Dat zou gelden voor meisjes tot 20 jaar. Nu, in elk geval ga ik zometeen een afspraak maken, en dan kan ik eens zien wat er voor mij mogelijk is. Mijn lief zal ook wel tevreden zijn, want ik was me er al serieus zorgen over aan het maken, en hij wist er ook niet meer echt raad mee.

Emma, 16 jaar