Versieren of verleiden is gericht op een einddoel, terwijl dat flirten vrijblijvend is. Het is vooral belangrijk om interesse te tonen in de ander. Verleiden start vaak met oogcontact.

4 fases van de verleiding

Maak je contact met een mogelijke partner, dan worden steeds een aantal stappen doorlopen. Het start bij het uitzenden van signalen en eindigt als het goed zit bij een lichaamsdans. 

Stap 1: signalen

Oogcontact is van cruciaal belang. Als je iemand recht in de ogen kijkt en je elkaar daarbij echt ziet, heb je oogcontact. Het is het eerste signaal om interesse duidelijk te maken.

In 2/3 van de gevallen is het nog steeds de vrouw die eerst oogcontact zoekt met een man. Een vrouw zal dit doorgaans maximaal 3 keer proberen. Komt er na een derde maal geen reactie, dan staakt ze haar pogingen. 

Als de aantrekkingskracht wederzijds is, kan je dit laten merken door zijn of haar blik vast te houden of te glimlachen. Dit gaat meestal gepaard met andere flirtsignalen. Zowel de vrouw als de man passen hun lichaamshouding en bewegingen aan.

Als er al oogcontact is geweest, is het makkelijker om de volgende stap te zetten en een gesprek aan te knopen. Heeft de vrouw geglimlacht, dan heeft de ander doorgaans 20 minuten de tijd om contact te leggen.

Stap 2: het contact

Iemand – en meestal is dat de man – moet letterlijk de eerste stap zetten en een poging doen om een gesprek op te starten.

De openingszin is daarbij veel minder belangrijk dan vaak gedacht wordt. Het is niet meer dan een hulpmiddel om het eerste contact te leggen.

Geforceerd moeite doen om creatief te zijn is niet nodig, want daardoor krijgt die eerste zin meer gewicht dan hij eigenlijk heeft. Brutale formuleringen schrikken vrouwen meestal af.

Startzinnen die vaak wel in de smaak vallen, zijn degenen waarin je een erg persoonlijk complimentje maakt. Over de ogen, kledij, de haarkleur... Details die je zijn opgevallen. Een compliment over het lichaam valt meestal niet in goede aarde.

Stap 3: toon interesse

Is de ander geïnteresseerd in een gesprek, dan geldt een belangrijke regel: het gesprek moet op hem of haar gericht zijn, op zijn of haar interesses en voorkeuren. Een ononderbroken gesprek over jezelf is niet verleidelijk.

De meeste vrouwen knappen af op een man die weinig blijk geeft van nieuwsgierigheid. Wil je verleiden, dan moet je de ander de ruimte geven om een zelfportret te schetsen.

Wees in een gesprek dus niet altijd zelf aan het woord maar heb aandacht voor wat de ander vertelt. Probeer je zo goed mogelijk in te leven en empathisch te zijn.

Ook in deze fase geven zowel de man als de vrouw met behulp van lichaamstaal hun interesse in de ander aan.

Stap 4: de lichaamsdans

Als het gesprek de goede richting uitgaat, kan er tussen de twee gesprekspartners een soort van harmonie in het gedrag ontstaan. De ene beantwoordt dan de bewegingen van de ander.  

De vrouw neemt bv. haar glas vast, de man doet dat ook. Of hij leunt wat naar voor, zij volgt. Enzovoort.

Is de vrouw geïnteresseerd in haar partner, dan worden deze gedragingen complexer en herhalen ze zich vaker. De twee stemmen dus niet alleen het gesprek op elkaar af, ook hun lichamen communiceren.

Later volgen ook ‘toevallige’ aanrakingen. Doorgaans gebeurt de allereerste aanraking door de vrouw op een 'veilige' plaats bij de man zoals de rug, de schouder of de arm. 

Verleiden tips: hoe iemand versieren?  

 • Neem initiatief: maak contact via een glimlach, een knipoog of een compliment.
 • Laat je interesse blijken: vraag door als de ander wat vertelt, stel persoonlijke vragen.
 • Toon zelfvertrouwen: weet wat je positieve eigenschappen zijn en speel die uit. 
 • Wees respectvol: toon respect voor de ander en zijn of haar wensen. 
 • Wees attent: je kan dit tonen door iets kleins voor de ander te doen, hem of haar te helpen of door iets te geven.  
 • Nodig de ander uit: geef aan dat je meer tijd met hem of haar wil doorbrengen. Je kan de ander uitnodigen voor een drankje, een praatje of om samen wat te doen.  
 • Wees openhartig: maak je intenties duidelijk, vertel bv. dat je hem of haar beter wil leren kennen.
 • Toon je gevoelens: laat je stoerheid varen, durf eerlijk te communiceren. Het maakt je tegelijk kwetsbaar en bijzonder.  

Verleiden: afknappers

Veel mannen en vrouwen knappen af op volgende zaken: 

 • opdringerigheid: blijven aandringen ondanks dat de ander niet geïnteresseerd is.
 • onverzorgd uiterlijk: een onaangename lichaamsgeur, ongewassen haar, versleten kledij, slechte adem.
 • saaie gesprekken: cliché openingszinnen, teveel over jezelf praten.
 • opscheppen: over je uiterlijk, je prestaties, je job of je bezittingen.
 • onbeleefdheid: de gesprekspartner onderbreken, niet luisteren wanneer hij of zij praat.

Verleiden, uiterlijk en uitstraling

Verleidelijk zijn heeft niet enkel te maken met je uiterlijk, maar ook met hoe je je voelt en wat je uitstraalt. Je hoeft er niet uit te zien als een model. Weet dat niemand volmaakt is en geloof in de eerste plaats in jezelf.  

Hoe kan je werken aan je uitstraling of hoe jezelf verleidelijk voelen?  

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen flirten en versieren?

Flirten is eerder een speelse manier om te tonen dat je iemand interessant of aantrekkelijk vindt, zonder daarom echt iets met die persoon te willen. Bij flirten check je hoe goed je in de markt ligt, zonder jezelf op die markt te verkopen.

Sommige mensen zijn van nature erg charmant en komen flirterig over zonder het zelf te beseffen.

Bij versieren ga je verder en stap je doorgaans letterlijk af op degene die je wil versieren. Versieren is erop gericht om een afspraakje, een kus, seks of een relatie te verkrijgen. Versieren heeft een doel, al is dat niet steeds zo expliciet.

Wat zijn technieken om te flirten?

Er zijn verschillende manieren om te flirten. Aan jou om te ondervinden welke je het beste ligt.

 • Zelfverzekerde flirt: iemand die zich goed in zijn vel voelt, is extra aantrekkelijk.
 • Ogenflirt: je gebruikt je ogen om de ander en de hele situatie in te schatten. Het zijn je ogen die contact leggen of niet.
 • Verbale flirt: je bent goed met woorden en kan het gesprek sturen.
 • Sensuele flirt: je zegt niet veel, maar je bent zeer fysiek. Je bent je goed bewust van hoe je eruit ziet, wat je aan hebt, hoe je zit, staat en loopt. Je speelt in op sensualiteit en aantrekkingskracht.
 • Aanhankelijke flirt: je legt je toe op het luisteren. Je probeert je zo goed mogelijk in te leven en meevoelend te zijn.
 • Hoffelijke flirt: je stuurt bloemen. Je betaalt de rekening van de ander als je samen uitgaat.
 • Digitale flirt: je hebt talent om te schrijven. In sms'en of bij het daten via datingapps doe je hier je voordeel mee.
 • Koude flirt: je speelt hard-to-get. Je toont je ongeïnteresseerd of onbereikbaar en trekt zo de ander aan. 
 • Stoere flirt: je probeert de aandacht te trekken en indruk te maken door bijzondere dingen te doen en daar verhalen over te vertellen.

Wat is playing hard to get?

Bij het versieren is het mogelijk om een afwachtende houding aan te nemen, en te zien of de andere moeite doet. Dan speel je 'hard-to-get’. Je toont je ongeïnteresseerd en probeert zo de andere aan te trekken.

Wanneer je hard-to-get speelt, neem je een risico. Je rekent namelijk op het jagersinstinct van de ander. Maar het kan dat de ander het beu wordt en interesse in jou verliest.

Zit je eigenlijk toch te smachten naar de ander en doe je gewoon alsof? Dan is dat waarschijnlijk niet de beste methode. De ander heeft het meestal snel door als je je anders voordoet dan je je werkelijk voelt.