Vrouwen komen in het algemeen anders klaar dan mannen. De clitoris speelt een belangrijke rol in het vrouwelijk orgasme.

Hoe komen vrouwen klaar?

Elke persoon verschilt, dus ook hoe je opgewonden raakt en een orgasme krijgt. De juiste stimulatie vinden is belangrijk. Ga samen met je sekspartner op ontdekking.

De juiste stimulatie

Voor mannen is het meestal eenvoudig: penetratie levert een orgasme op. De eikel van de man is namelijk zeer gevoelig en wordt gemakkelijk door penetratie gestimuleerd.

Bij vrouwen is penetratieseks vaak minder stimulerend, omdat er binnenin de vagina relatief weinig zenuwuiteinden zitten. Enkel de eerste 3-5 centimeters van de vagina zijn gevoelig. Sommige vrouwen hebben wel een gevoelige g-plek en komen vaginaal klaar. Maar dat is een minderheid.

Opbouw naar orgasme

Klaarkomen voor een vrouw is vaak het resultaat van een combinatie van stimulatie

 • voldoende opwinding (probeer ook kussen, strelen, masseren, likken) 
 • stimulatie van de clitoris en vagina
 • vrijen in een standje waarin je gestimuleerd wordt (je kan de clitoris makkelijker stimuleren in bijvoorbeeld het hemelbedstandje of het amazonestandje).

Welke stimulatie bij jou of je partner het beste werkt om tot een orgasme te komen, zul je zelf moeten ontdekken. Neem je tijd en maak er geen race van.

Sfeer en context zijn belangrijk 

Seks is niet enkel een kwestie van techniek, maar zit ook in het hoofd. Opwinding is zeer belangrijk om een orgasme te kunnen bereiken. Om makkelijk opgewonden te geraken, moet je jezelf ook goed voelen in je vel en in je relatie.

Je eigen turn ons en turn offs leren kennen is dus belangrijk. Je voorkeuren veranderen ook doorheen de tijd. Houd daar rekening mee en blijf ontdekken, bij jezelf en bij je partner.

5 tips om klaar te komen

 • Ontdek wat je opwindt: dat kan passioneel kussen of strelen zijn, maar ook een ontspannen sfeer of een leeg hoofd voor seks.
 • Raak jezelf aan: Durf ook zelf je clitoris te stimuleren tijdens seks met je partner. Zo kan je zelf genieten en tegelijkertijd je partner tonen wat je leuk vindt.
 • Vertel je partner wat je leuk vindt: wees specifiek en zeg of je een aanraking graag sneller wilt, harder, zachter of net precies hetzelfde.
 • Gebruik je lichaamstaal: je kan kreunen, zwaarder ademhalen of je hand op je partners hand leggen om het tempo en de richting aan te geven.
 • Ontspan en leg de focus op je lichaam: Als je je gedachten voelt afdwalen, breng je aandacht terug naar wat je voelt in je lichaam.

Vaginaal of clitoraal orgasme

Sommige mensen maken een onderscheid tussen een vaginaal orgasme (door stimulatie van de binnenkant van de vagina) en het clitoraal orgasme (door stimulatie van de clitoris). Maar het vaginaal orgasme bestaat eigenlijk niet. Vrouwen krijgen een orgasme door stimulatie van het clitorisorgaan. De achterkant van dit 10-centimeter grote orgaan kan via de vaginawand bereikt worden. 

De clitoris is dus een groot orgaan dat langs verschillende kanten en op verschillende manieren kan aangeraakt worden. Langs de binnenkant, via de vagina, of langs de buitenkant. Bij vaginale stimulatie worden dan ook dieper liggende delen van de clitoris gestimuleerd.

In elk geval kan je niet van twee aparte soorten orgasmes spreken. 

Het is ook zo dat beschrijvingen en ervaringen van orgasmes erg kunnen verschillen. Zo beleeft de ene vrouw een sterker orgasme via rechtstreekse clitorisstimulatie en de andere door penetratie. De ene voelt het lichamelijk orgasmegevoel meer uitwendig in de vulva, een ander beleeft het meer in de vagina of diep in de buik.  

Cervicaal orgasme 

Net zoals het clitoraal en het vaginaal orgasme, is ook het cervicaal orgasme geen apart orgasme. Sommige vrouwen komen wel (intenser) klaar door stimulatie aan hun baarmoederhals of cervix. Dat is zeer individueel bepaald. 

Clitoris: sleutel tot orgasme

Het clitorisorgaan is het gevoeligste deel van een vrouw. De clitoris bevat veel zenuwuiteinden. Het is vergelijkbaar met de eikel van de penis.

Ook de vaginamond (eerste 3-4 centimeter aan de vagina-opening) is gevoelig. Binnenin de vagina zitten er doorgaans minder zenuwuiteinden. 

Let op, de clitoris is méér dan enkel het 'bobbeltje' of de glans.

Er zijn oneindig veel manieren om de clitoris te stimuleren:

 • met je vingers over de clitoris strelen of er net langs of rondom (maak je vingers nat om de wrijving te vergemakkelijken)
 • via de voorhuid (de clitorishoed) indirect de clitoris aanraken
 • hard of zacht duwen of kleine klopjes geven
 • cirkelbewegingen maken, of verticale bewegingen
 • de hele lengte van de binnenste schaamlippen masseren
 • één of meer vingers in de vagina inbrengen
 • de clitoris stimuleren door deze te likken (beffen)

Squirten

Squirten is de populaire term voor vrouwelijke ejaculatie. Sommige vrouwen verliezen vocht wanneer ze klaarkomen. Maar een kleine minderheid van de vrouwen ejaculeert wanneer ze klaarkomt.  

Wat is squirten en hoe doe je het?

Veelgestelde vragen

Moet ik voor mijn eigen orgasme zorgen of komt het vanzelf?

Het antwoord ligt in het midden. Je hebt voor een deel je eigen orgasme in de hand. Langs de andere kant speelt de interactie met de ander een rol.

Je eigen lichaam verkennen en ervaren wat je opwindt en doet klaarkomen (via masturbatie) helpt om tot een orgasme te komen tijdens seks met een partner. Je leert jezelf beter kennen, krijgt er meer seksueel zelfvertrouwen door en je kan beter aangeven aan je partner wat je wil.

Het is dus belangrijk om te weten wat je nodig hebt, en dat ook aan je partner duidelijk te maken

Komen vrouwen moeilijker klaar dan mannen?

Ja en nee.

Tijdens masturbatie bereiken vrouwen net als mannen gemiddeld na 4 minuten een orgasme. Het is dus niet zo dat vrouwen gewoon moeilijk klaarkomen. 

Dat mannen sneller klaarkomen tijdens seks ligt meestal aan de manier waarop je seks hebt. Penetratieseks ('penis in vagina' seks) stimuleert de eikel bij mannen, maar lang niet altijd de clitoris bij vrouwen. 

Mannen masturberen ook vanaf jongere leeftijd en vaker dan vrouwen. Daardoor leren ze sneller leren wat ze stimulerend vinden. Door te masturberen kan je je lichaam beter leren kennen en ontdekken wat je leuk vindt.