Bij opwinding doen er zich allerlei lichamelijke veranderingen voor. Deze verschillen van persoon tot persoon en bij mannen en vrouwen.

Opwinding bij de man en de vrouw

Bij opwinding vergroten je oogpupillen, verhoogt je hartslag en worden je tepels harder. Bij de vrouw ontstaat er een grotere vochtafscheiding in de vagina. Hierdoor worden de binnenste schaamlippen vochtig. De schaamlippen zwellen op en de clitoris wordt groter.

Bij de man zorgt opwinding voor een erectie. De ballen trekken naar het lichaam toe en er kan voorvocht uit de penis komen. Het tempo waarin deze veranderingen optreden, kan heel erg verschillend zijn.

Opwinding en seksblos

Bij sommige mensen is er een seksblos merkbaar. Je gezicht en bovenlichaam worden dan rood, vaak in de vorm van vlekjes. Bij vrouwen treedt deze blos vooral op boven de navel, op de borsten, de hals en het gezicht. Bij mannen vooral op de borst, in de nek en op het gezicht. Maar ook op de rug, billen, dijen en armen kan er een blos ontstaan.

Méér seksuele prikkels

Naast lichamelijke veranderingen in je lijf, voel je vaak ook dat je méér seksuele prikkels wilt. Je gaat meer naar binnen gericht zijn, je wilt dat je lief je aanraakt, je wilt jezelf aanraken, je wil meer seksueel genot ervaren...

Opwinding kan abrupt stoppen door iets wat gebeurt, een telefoontje, een slechte geur, geluiden, een storende gedachte, een foute opmerking van je lief,... Op zulke momenten gaat je aandacht van binnen (wat je voelt in je lijf) weer naar buiten verschoven worden.