Zo’n acht op de tien jongeren heeft last van acné, vooral in de puberteit. Acné komt meestal voor op het gezicht, maar kan ook op andere plaatsen zoals de hals, borst, schouders en rug verschijnen. 

Jeugdpuistjes

Acné is de verzamelnaam voor verschillende huidaandoeningen met eenzelfde symptoom: puistjes. De bekendste soort is acné vulgaris, beter bekend als jeugdpuistjes. Meisjes kunnen meer last hebben van puistjes vlak voor hun menstruatie. De ene persoon krijgt meer puistjes dan de andere. Hoe dat komt, is niet bekend. Jeugdpuistjes of acné duiken meestal op tussen je 12de en je 25ste, maar sommige mensen hebben er daarna nog last van. 

Oorzaak van acné

Onder invloed van het geslachtshormoon testosteron verhoogt de talgproductie in de huid. De poriën van de huid kunnen verstopt raken door de talg, en dan ontstaan mee-eters of comedonen (zwarte stipjes op de huid). Als de mee-eters in contact komen met bacteriën, gaan ze ontsteken en uitgroeien tot een pijnlijk rood puistje met een wit kopje.

Positieve punten

Voel je je niet goed in je vel omdat je acne hebt? Weet dat veel jongeren er wel eens last van hebben, of zich onzeker voelen door iets anders (beugel, bril, gewicht,…). Niemand is perfect. Focus op je positieve punten, zoals je mooie haar of ogen. Bovendien waarderen mensen je vooral om wie je bent: lief, spontaan, grappig, slim,…