Dat mannen makkelijker klaarkomen, heeft verschillende redenen, gaande van louter anatomische en fysiologische tot sociale redenen.

Orgasme en anatomie

Dat mannen makkelijker klaarkomen, heeft te maken met anatomie. Doordat de penis en eikel duidelijk zichtbaar zijn, is de man er al van jongsaan van bewust en is de drempel om ermee te experimenteren kleiner. Door dat uitwendige zal de man ook al sneller ervaren dat het aanraken van de penis en eikel een aangenaam gevoel geeft. Bij vrouwen is de clitoris het gevoeligste deeltje en die ligt 'verborgen' tussen de schaamlippen. Je moet als vrouw al een spiegel gebruiken om je vulva te bekijken. Je moet echt al gaan experimenteren om te ontdekken dat je clitoris je genot kan bezorgen.

Seks en orgasme

Eén van de meest gebruikelijke elementen van seks is penetratie, de penis die in de vagina gaat. Dit zorgt voor voldoende prikkeling van de penis en de eikel om bij een man tot een orgasme te leiden. Bij de vrouw zorgt dit enkel voor prikkeling van de ingang van de vagina, maar volstaat het meestal niet voor een orgasme. Daarvoor dient ook de clitoris geprikkeld te worden. Dat kan door strelen, likken, wrijven en er zijn een beperkt aantal standjes waarbij de clitoris geprikkeld wordt of (met de hand of het lichaam) geprikkeld kan worden. De onderliggende reden daarvan is sociobiologisch: mannen zijn voorbestemd om zoveel mogelijk genetisch materiaal te verspreiden, voor het voortplanten en het voortbestaan van de mens.

Het orgasme bereiken

Ook de sociale  verwachtingspatronen spelen mee: vrouwen zijn over het algemeen minder actief en assertief in bed dan mannen. Dat vertaalt zich ook naar het seksuele spel. En dan is er nog het feit dat opwinding bij vrouwen naast een fysieke kwestie ook zeer sterk een mentale kwestie is en daardoor veel ingewikkelder. Heeft een vrouw een slechte dag, voelt ze zich minder aantrekkelijk, is ze gestresseerd dan kunnen die dingen kunnen ertoe leiden dat ze moeilijk klaarkomt. Mannen vinden het makkelijker om die dingen van zich af te zetten tijdens seks.