1 op 20 mannen die seks hebben met mannen (MSM) leeft met hiv. Hoe komt dat?

Anale seks houdt hoger risico in

Hiv wordt via anale seks veel gemakkelijker overgedragen dan via vaginale seks. Bij anale seks ontstaan kleine wondjes in het slijmvlies van de aars. Die wondjes vormen een toegangspoort voor het hiv-virus, zodat het virus makkelijk het lichaam binnendringt.

Anale seks zonder condoom is de belangrijkste reden waarom hiv zo snel onder MSM verspreid is geraakt.

Meer sekspartners en soa's 

Als man die seks heeft met mannen loop je meer risico op een soa. Met een soa ben je kwetsbaarder voor hiv. 

Homomannen en bimannen hebben gemiddeld meer sekspartners dan hetero’s. Vaak heb je naast een vaste partner nog seks met andere mannen (of vrouwen). 

Je gebruikt daarbij niet altijd een condoom. Soms omdat je denkt dat je veilig bent. Soms desondanks je risico hebt gelopen op soa's en hiv.

Net besmet ben je het meest besmettelijk

Tijdens de eerste weken van een hiv-besmetting heb je veel virus in je lichaam. Dan geef je het virus het snelste door. De meeste besmettingen gebeuren in deze fase.

Omdat een hiv-test het virus nog niet kan opsporen tijdens die eerste weken, kan het dat je toch negatief test op hiv. 

Hiv is minder zichtbaar

Dankzij medicatie is hiv een chronische aandoening geworden. Mensen met hiv zijn levenslang drager van het virus. Ze hebben in het algemeen een goede gezondheid. Hun hiv-status is niet zichtbaar.

Het kan dat er in je vriendenkring mensen leven met hiv zonder dat jij dat weet. Misschien omdat ze het voor zich houden. Of misschien hebben ze zich nog niet laten testen en weten ze niet dat ze hiv hebben. 

Er is veel stigma rond hiv. Stigma is een vooroordeel dat wordt gevoed door angst en onwetendheid. Je helpt mensen met hiv door jezelf goed te informeren en een luisterend oor te bieden. Ga vertrouwelijk om met wat iemand met hiv je zegt. Behandel hen niet anders dan voor je hun hiv-status wist.