Heb je recent de diagnose van hiv gekregen? Dit kan heftig zijn en tot intense gevoelens leiden. Gevoelens die vaak voorkomen zijn: angst, verdriet, woede, verbijstering, bezorgdheid, schuld en schaamte.

Deze gevoelens wisselen elkaar af. Ze kunnen je helemaal in beslag nemen. Wat je precies voelt en hoe je ermee omgaat verschilt van persoon tot persoon.

Dat is heel begrijpelijk en normaal. Wat ervaar jij? Voel je je geschokt, bang, beschaamd, vies, schuldig, onzeker, in verwarring, in paniek, minderwaardig, maak je je zorgen, vraag je je af of het wel terug goed komt, … ? 

Vaak gaan mensen na zo’n diagnose door een soort rouwproces. Het kan een tijd duren eer je terug wat op je plooi bent en de diagnose kan aanvaarden. Zeker als je het nieuws onverwacht kreeg of als je misschien niet wist dat je getest werd.

Meestal veranderen deze gevoelens met de tijd. Sommigen lukt het snel de draad van hun leven weer op te nemen. Bij anderen duurt dit maanden of jaren. Weet vooral dat er geen juist of fout is en dat je er niet alleen mee moet blijven zitten. 

Als je vragen hebt, neem dan gerust contact op met je HRC of Sensoa Positief. 

Hiv en angst

Je maakt je zorgen hoe je leven met hiv eruit zal zien:

  • Zal alles anders worden?
  • Wat kan ik nog doen?
  • Heb ik nog een toekomst?
  • Hoe zal de familie reageren?
  • Wat met mijn gezondheid
  • een partner
  • seks
  • werk

Het komt soms vanzelf om het ergste te veronderstellen. Sommige mensen geraken hierdoor in paniek. Dit is een normale reactie op een bedreigende situatie.

Het is belangrijk om te weten dat de eerste gevoelens en reacties na de diagnose meestal niet blijven duren. Doorgaans worden deze geleidelijk minder intens. Met de tijd vinden de meesten een manier om hiv een plaats te geven. 

Toch kunnen sommigen aspecten van hiv-positief zijn oncomfortabel blijven. Je goed informeren of een gesprek met lotgenoten kan je helpen om de diagnose beter te begrijpen en je gerust te stellen.

Zo is hiv helemaal niet meer de ziekte van 30 jaar geleden. De medicatie die het virus onderdrukt, is enorm verbeterd. Je kan er gezond mee blijven en oud worden, kinderen krijgen, je leven gewoon verderzetten, … 

Hiv-diagnose en verbijstering 

Voor sommigen mensen komt het nieuws dat ze hiv hebben als een schok. Zeker als je dit helemaal niet verwacht had, kan het onwerkelijk aanvoelen: “Dit kan toch niet?”.

Het dringt dan in het begin niet door, je kan het niet geloven. Waar dit bij andere mensen sterke emotionele reacties teweegbrengt, kan het zijn dat jij niet veel voelt.

In zo’n situatie duurt het een tijd eer het besef doordringt en komt de klap vaak later. Gun jezelf de tijd en de ruimte om er op jouw tempo mee bezig te zijn, en weet dat je er niet alleen voor staat. 

Hiv en boosheid

Besmetting met hiv gebeurt mede door toedoen van andere mensen, bv. een sekspartner die het niet wist of niet vertelde en jou hiv overdroeg. Dit kan je heel kwaad maken: iemand anders heeft jou veel ellende bezorgd.

Je wil je boosheid uiten of je verzetten. Dat is moeilijk en soms weet je ook niet door wie je het precies kreeg.

Bij sommige mensen leidt dit tot een gevoel dat het hen niets meer kan schelen, ook op seksueel vlak.

Hiv en machteloosheid

Bij anderen leidt het vooral tot een gevoel van machteloosheid en controleverlies: “Ik kon er niets aan doen en het heeft een grote impact op mijn toekomst.” Deze gevoelens kunnen je verlammen.

Het is belangrijk om te weten dat de meeste mensen met hiv na een tijd opnieuw controle kunnen nemen over hun leven. Hiv hoeft niet alles te beheersen. Er blijft een leven buiten die diagnose.